СЗО разследва свой регионален директор за расизъм и тормоз на служители

СЗО разследва свой регионален директор за расизъм и тормоз на служители

Световната здравна организация разглежда твърдения, че регионален директор в Азия е обиждал служители, използвал е расистки език и чрез него са изтекли чувствителни данните за ваксините – обвинения, които самият той отрича.

В изявление, предоставено от СЗО, Такеши Касай, базиран в Манила ръководител за Западно-Тихоокеанския регион, призна, че е „твърд към персонала“, но отхвърли обвиненията в расизъм и споделяне на поверителна информация с Япония. Той обмисля как да подобри стила си на управление и работната среда, пише „Ройтерс“.

„Асошиейтед Прес“ съобщи вчера, че обвиненията за злоупотреби са описани във вътрешна жалба през октомври и в имейл миналата седмица, изпратен от „загрижени служители на СЗО“ до нейното висше ръководство.

Авторитарният стил на Касай е довел до напускането на над 55 служители през последната година и половина, като повечето от тях не са били заменени от други. Мъжът работи за СЗО от повече от 15 години. Обвинен е и в споделяне на поверителни данни на японското правителство.

Според жалбата и имейла Касай е правил „расистки и унизителни забележки към служители от определени националности“ и създава „токсична атмосфера“ с „култура на системен тормоз и публично подиграване“.

В официалния сайт на СЗО името на Касай стои до това на останалите регионални директори на организацията. В биографията му се посочва, че е начело от 1 февруари 2019 г. след номинация от Регионалния комитет на СЗО за Западно-Тихоокеанския регион.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ