"Тихият" убиец фентанил, 50 пъти по-силен от хероина. Погубва над 30 хил. американци всяка година

Тихият убиец фентанил, 50 пъти по-силен от хероина. Погубва над 30 хил. американци всяка година

"Тихият" убиец фентанил, 50 пъти по-силен от хероина. Погубва над 30 хил. американци всяка година

Най-малко 32 000 американци са починали през 2018 година в резултат на предозиране с аналгетика фентанил. Тази субстанция е 50 пъти по-силна от хероина и убива хиляди хора всяка година, заради което стана обект на нападки от президента Доналд Тръмп, предадоха световните агенции. Злоупотреба с фентанил се оказа причината за смъртта и на певеца Принс.

Американските власти сочат Китай като основен източник на незаконен внос на фентанил и свързани с него субстанции, като по-голямата част от тях се доставят с международна поща. Това е и един от основните елементи на търговския спор между Вашингтон и Пекин, който е най-големият световен износител на това вещество.

Китай днес официално отхвърли обвиненията на САЩ и в частност на Тръмп, който в началото на август обвини Китай, че не е изпълнил обещанията си да прекрати продажбата на фентанил. Заместник-председателят на комитета по контрол на търговията с наркотици в Китай, Лю Юецзин заяви пред журналисти, че според официалната американска статистика от октомври 2018 до март 2019 година САЩ са установили 229 случая на внос на фентанил, от които само 17 (7,4 на сто) са от Китай. Задържани са общо 536 кг от това вещество, от които само 5 кг от Китай.

Според експерти с лека промяна на съставките китайските лаборатории могат да продължават да пускат в продажба трудно откриваеми от митниците вещества. Производителите могат също така да прехвърлят транзитно пратките към трета страна, например Мексико, където лабораториите произвеждат фентанил от съставки, внесени от Китай, посочва БТА.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ