Три експлозии в джамия отнеха живота на десетки в Афганистан

Три експлозии в джамия отнеха живота на десетки в Афганистан

Три експлозии в джамия отнеха живота на десетки в Афганистан

Най-малко 37 загинаха, а други над 70 над бяха ранени след три екзплозии в шиитска джамия в афганистанския град Кандахар. Категорично става въпрос за терористична атака, извършена от нападатели камиказде, предаде „Би Би Си“.

Кадри от храма „Биби Фатима“ показват разбити прозорци и тела на земята, докато други поклонници се опитват да помогнат. Очевидци споделят, че нападателите са трима. Един от тях е задействал взривно устройство пред входа на джамията, а другите двама са влезли в сградата. Петък е най-натовареният ден в седмицата, като по време на експлозиите джамията е била пълна с поклонници. Най-малко 15 линейки са пристигнали на място, посочва журналист на „Франс прес“.

Специалните сили на талибаните са обезопасили мястото и са помолили хората да дарят кръв, за да помогнат на пострадалите. Към момента нито една групировка не е поела отговорност за атаката, но се очаква това да направи местният клон на „Ислямска държава“, който през последните седмици организира няколко смъртоносни атаки.

Миналия петък в джамията „Сайед Абад“ в Кундуз експлозия отне живота на най-малко 50 души. Сунитските мюсюлмански екстремисти, които се групират около „Ислямска държава“, поставят под прицел шиитите, тъй като ги смятат за еретици.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ