Тръмп натъжен от решението срещу Пол Манафорт

Тръмп натъжен от решението срещу Пол Манафорт

Тръмп натъжен от решението срещу Пол Манафорт

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е "силно натъжен" от изхода на наказателното дело срещу бившия ръководител на предизборната му кампания Пол Манафорт, предадоха световните агенции. 

"Пол Манафорт е добър човек. Той беше с Роналд Рейгън. Беше с много различни хора през годините. Натъжен съм от това", заяви Тръмп, след като съдебните заседатели обявиха Манафорт за виновен по осем обвинения за заобикаляне на данъчните закони и банкова измама. 

"Това изобщо не е свързано с мен. Не е свързано с руския заговор. Това е лов на вещици и позор", каза президентът пред медии в Чарлстън, Западна Вирджиния, цитиран от Ройтерс. 

По-рано днес съдебните заседатели обявиха ветерана политик за виновен по 8 от 18 обвинения, свързани с нарушаване на данъчното законодателство, на банковото законодателство и укриване на чуждестранни банкови сметки. По останалите 10 обвинения заседателите не успяха да постигнат единодушие. 

Манафорт е обвиняем по две дела - във Вирджиния и във федерален окръг Колумбия уточнява ТАСС. Във Вирджиния е обвинен в укриване на банкови сметки, пране на пари и данъчни машинации, включително по време на работата си в Украйна. В момента съдебните заседатели обсъждат присъдата срещу него. 

В столицата бившият сътрудник на Тръмп е обвинен в заговор срещу САЩ, пране на над 30 млн. долара, лъжесвидетелстване, неспазване на законите за разкриване на информация за лобистки интереси в Украйна и дейност като нерегистриран чуждестранен агент.

Манафорт твърди, че е невинен. Адвокатите му заявиха, че не искат обединяване на делата макар много от обвинителните точки да съвпадат. 

Манафорт се включи в предизборния щаб на Тръмп през март 2016 г. и го оглави през юни. На 19 август обаче бе уволнен от поста, след като Кев го обвини в незаконно получаване на големи суми между 2007 г. и 2012 година. Обвиненията срещу него до голяма степен предшестват работата му по предизборната кампания на Тръмп.

69-годишният политик може да бъде осъден на десетилетия в затвора, допълва АП.   

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ