Тръмп: Който търгува с Иран, няма да търгува със САЩ

Тръмп: Който търгува с Иран, няма да търгува със САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че новите американски санкции срещу Иран ще бъдат „най-сериозните, които някога са били налагани“, предаде Ройтерс.

„Санкциите срещу Иран официално влязоха в сила. Това са най-строгите санкции, които някога са били налагани. През ноември те ще бъдат засилени до нова степен. Всеки, който търгува с Иран, НЯМА да търгува със САЩ. Аз настоявам за СВЕТОВЕН МИР, нищо по-малко“, написа Тръмп в Twitter. 

Коментарът на Тръмп идва няколко часа, след ЕС активира блокиращия регламент, който трябва да защити европейските компании, опериращи в Иран, от американските санкции. Механизмът обявява за недействителни на европейска територия екстериториалните санкции на САЩ срещу Иран и забранява изпълнението на решения на чуждестранни съдилища, основаващи се на санкциите.

Малко след активирането на блокиращият регламент върховният представител на Европейския съюз по въпросите на сигурността и външната политика Федерика Могерини заяви, че ЕС насърчава компаниите си да засилват бизнеса си с Иран, тъй като страната спазва ангажиментите си по ядреното споразумение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ