Тръмп нареди производителите на месо да продължат работа въпреки пандемията

Тръмп нареди производителите на месо да продължат работа въпреки пандемията

Тръмп нареди производителите на месо да продължат работа въпреки пандемията

Производителите на месо в САЩ бяха задължени да продължат да работa с президентски указ на фона на опасения от недостиг на продукцията заради COVID-19, предаде Си Ен Би Си.

Вчера президентът Доналд Тръмп подписа указ, с който класифицира сектора на месопроизводството като ключов за страната в битката и срещу коронавируса.

В указа се предупреждава, че затварянето на само един голям завод за преработка на говеждо месо може да доведе до 10 милиона сервирани порции по-малко на ден.

„Подобни затваряни заплашват функционирането на националните вериги за доставки на месо, поставяйки под риск ключова инфраструктура по време на извънредната ситуация“, се казва в Указа.

Същевременно с това федералното правителство обеща да даде насоки на работниците в сектора за минимизиране на риска от заразяване и да им осигури предпазна екипировка. По възрастните служители и хората с хронични здравни проблеми са насърчени да не идват на работа.

Най-големите в света компании за месо, сред които Smithfield Foods Inc,(Cargill Inc, JBS USA и(Tyson Foods спряха дейност в около 20 кланици и преработвателни фабрики в Северна Америка заради разболели се работници, а това предизвика глобални страхове от недостиг на месо, допълва Ройтерс.

Междувременно UFCW - синдикатът, който представлява 80% от производителите на свинско и говеждо месо, съобщи, че 25% от производството на свинско месо и 10% от производството говеждото са били засегнати от затварянето на заводи.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ