Тръмп обяви план в три фази за отмяна на ограниченията

Тръмп обяви план в три фази за отмяна на ограниченията

Тръмп обяви план в три фази за отмяна на ограниченията

Американските власти пристъпват към „отваряне на страната“ – постепенна отмяна на санитарните ограничения, въведени заради новия коронавирус. Това обяви на брифинг президентът Доналд Тръмп. Той обнародва план за поетапно облекчаване на карантината, който се състои от три фази. Меркитке в него са разчетени така, че да се осигури защита на най-уязвимите групи като в същото време позволява на военните, както и на „невероятно талантливите“ групи от населението да си вършат работата - нещо, в което никой не е по-добър от нас, заяви Доналд Тръмп. Планът, представен от президента, включва конкретни указания за проследяване на заболеваемостт, провеждането на тестове, начина на работа на болниците, спазването на санитарно-хигиенните изисквания, въведени по-рано. В него е взета предвид и ситуация, при която коронавирусът може да се върне през есента, каза Тръмп.  Важно е не само, че ограниченията могат да се отменят поетапно, но и че се дава възможност на властите във всеки отделен щат да преценяват кога да предприемат съответната крачка, подчерта американският президент.

В последната седмица, на около 30% от територията на САЩ не са регистрирани нови случаи на заразяване с коронавирусна инфекция, посочи той и коментира данните така: „Нашите експерти казват, че кривата [честота] се изравнява, пикът на новите случаи изостава в повече от 850 района.

„Въз основа на последните данни, нашият екип от експерти сега е съгласен, че можем да открием следващия фронт в нашата война. Точно това правим: преоткриваме страната си и това трябва да се направи - Америка иска да се отвори, американците искат да се отворят“, обясни Тръмп решението да се задейства планът за постепенно съживяване на икономиката на страната..

„Както говоря от известно време, спирането на работата (на предприятията) на общонационално ниво не е устойчиво и дългосрочно решение. За да защитим здравето на нашите граждани, ние също така трябва да защитим здравето и функционирането на нашата икономика. В дългосрочна перспектива едното без другото е невъзможно“, убеден е Тръмп.

„За да доставим храна и медицински консумативи, се нуждаем от работеща икономика. И искаме тя да работи отново много, много скоро. И точно това ще се случи. Мисля, че ще започне истински [икономически] бум“, смята американският президент.

Здравите американци сега ще могат да се върнат на работа, доколкото го позволяват обстоятелствата, отбеляза Тръмп, но и предупреди, че в процеса на премахване на санитарните ограничения гражданите трябва да продължат да спазват правилата за социално дистанциране и да останат у дома в случай, че не се чувстват добре.

Според информацията на Университета "Джонс Хопкинс", който прави изчисления въз основата на сведения от федералните и местните власти, в САЩ са регистрирани повече от 667 хиляди случая на заразяване с коронавирус. Починалите са повече от 32 хиляди.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ