Тръмп подкрепи законопроект за орязване на лотарията "Зелена карта"

Тръмп подкрепи законопроект за орязване на лотарията Зелена карта

Президентът Доналд Тръмп обяви планове за въвеждане на нови закони за имиграцията, чрез които да се свие наполовина общият брой на имигрантите, приемани в САЩ, в рамките на 10 години. Новата система за "зелени карти" няма да се основава на лотария, а на заслугите на всеки. С приоритет ще бъдат тези, които знаят английски език и са добре образовани, посочва "Гардиън". 

Републиканските сенатори Том Котън и Дейвид Пардю представиха законопроекта по-рано - през февруари. Тогава те посочиха, че трябва да го дискутират с Тръмп като "концепция". Планът предвижда да се ограничи до 50 000 броят на бежанците, приемани в САЩ ежегодно, и да се премахне визовата лотария, при която се раздават по 50 000 визи годишно на жители на държави, от които в момента не пристигат много мигранти в Америка, посочва още "Гардиън". По оценка на сенатор Котън, законодателството би намалило броя на приеманите в САЩ имигранти с 41% през първата година и с 50% за 10 години.

Вижте още: Републикански сенатори искат да намалят мигрантите в САЩ наполовина

Въпреки подкрепата на Тръмп, законопроектът е критикуван от политици, както от неговата Републиканска, така и от Демократическата партия в САЩ и се смята, че вероятно той няма да бъде одобрен от Конгреса в тази му форма. 

Според Тръмп предложението "ще намали бедността, ще увеличи заплатите и ще спести на данъкоплатците милиарди долари".

По данни на американското посолство у нас през 2015 г. 1418 българи са спечелили "зелена карта", през 2014 г. – 1 957, през 2013 г. – 1 299, през 2012 г. – 883, а през 2011 г. - 950, съобщават Нова телевизия и БТА. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ