Тръмп смятя за невярна информацията за здравословните проблеми на Ким Чен-ун

Тръмп смятя за невярна информацията за здравословните проблеми на Ким Чен-ун

Тръмп смятя за невярна информацията за здравословните проблеми на Ким Чен-ун

Американският президент Доналд Тръмп поля със студена вода твърденията, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е в тежко здравословно състояние, предаде Ройтерс.

 „Мисля, че информацията е невярна“, заяви заяви Тръмп на ежедневния си брифинг в Белия дом, като добави, че е чул, че данните се базират на „стари документи“.

Във вторник Тръмп заяви, че може да се свърже със севернокорейски представители, за да попита за състоянието на Ким, но вчера той не обяви информация за подобен контакт.

„Имаме добри отношения със Северна Корея. Имам добри отношения с Ким Чен Ун и се надявам, че той е добре", каза още Тръмп

Дотук се стигна, след като базираният в Сеул уебсайт Daily NK, съобщи в понеделник, че Ким се възстановява от сърдечна операция, извършена на 12 април, отбелязва Ройтерс. Той цитира източник от Пхенян. Медиите в Северна Корея не са отразили подобни новини.

Според информацията, с която разполага правителството на САЩ за севернокорейското ръководство, Ким продължава да е в неизвестност, като причините за това остават неясни.

Американските представители обясняват, че Ким и преди е имал здравни проблеми и че е с наднормено тегло, което повишава възможността той да е преминал през някаква здравна криза.

Те обаче не считат за потвърдени твърденията, че Ким е претърпял сърдечна операция и акцентират върху факта, че това не е първият случай, в който севернокорейския лидер е изчезвал от общественото полезрение за по-продължителен период от време.

Експертите от правителството на САЩ не вярват, че влиятелната сестра на Ким Чен-ун -  Ким Е Чжон ще го наследи, ако той умре. Според тях към момента не е ясно, кой би бил наследника на севернокорейския лидер в подобна ситуация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ