Тръмп все пак ще се срещне с Ким Чен-ун

Тръмп все пак ще се срещне с Ким Чен-ун

Тръмп все пак ще се срещне с Ким Чен-ун

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви пред репортери в Белия дом, че ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур, предаде Ройтерс.

Осем дена след като заяви, че отменя своята среща с лидера на Корейската народнодемократична република (КНДР) заради „откритата враждебност“ на Пхенян, Тръмп приветства бившия началник на севернокорейското разузнаване Ким Йон-чхол в Овалния кабинет на Белия дом.

„Днешната срещата премина много добре. Мисля, че това е чудесно начало“, каза Тръмп, след продължилата 90 минути среща с Ким Йон-чхол, който стана първият представител на севернокорейското правителство, посетил Вашингтон, след 18 годишна пауза в отношенията и който американският президент нарече „втория най-влиятелен мъж в Северна Корея“.

Тръмп прогнозира, че преговорите със Северна Корея в края на краищата ще се увенчаят с успех, но смекчи очакванията за дипломатически пробив на срещата в Сингапур.

„Няма просто да отидем и да подпишем нещо на 12 юни. Никога не сме имали такова намерение. Ще започнем процес. Днес им казах: „Не бързайте, ние можем da вървим бързо, можеm да вървим и бавно“, но мисля, че те искат нещо да се случи, искат резултати“, каза Тръмп в градината на Белия дом.

Американският президент допълни, че може да се наложи да бъдат проведени няколко срещи, за да се стигне до споразумение, като подчерта, че е убеден в готовността на Ким Чен-ун да се откаже от ядрената си програма.

Последното изказване на Тръмп показва огромна промяна в тона, след като миналата година той заплаши Северна Корея с „огън и ярост, каквито светът никога не е виждал" заради заплахата към САЩ, идваща от ядрените оръжия на Пхенян.

Президентът на САЩ заяви, че вече няма да термина „максимален натиск", който често бе повтарян от неговата администрация, защото двете страни вече намират общ език.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ