Трусът в Албания е усетен в още седем държави, загиналите са 14

Трусът в Албания е усетен в още седем държави, загиналите са 14

Трусът в Албания е усетен в още седем държави, загиналите са 14

Земетресението с магнитуд от 6.4 по Рихтер, което разлюля Албания, бе усетено на територията на още седем държави - Косово, Черна гора, Гърция, Северна Македония, западната част на България, Хърватия и части от Южна Сърбия. Силният трус удари в 3.54 часа сутринта на 30 километра северозападно от столицата Тирана на дълбочина 20 километра. Това е най-силното земетресение в Албания за последните 40 години. Съборени са най-малко три жилищни сгради, а хората бяха хванати в капан, докато спят. Спасителната операция продължава, въпреки че няма данни колко хора се намират под останките, информира Асошиейтед прес

Засега властите съобщават за най-малко 14 загинали и повече от 600 ранени. Телата на трима души са извадени от срутена жилищна сграда в крайбрежния град Дуръс, на 33 километра западно от столицата Тирана. Един човек е намерен мъртъв в хотел, който се е разпаднал, съобщават от Министерството на отбраната. Други трима души бяха открити мъртви в срутена жилищна сграда в северния град Туман. Един е загинал, след като скочил от дома си в Курбин, за да избяга. Има и един починал в северния град Лежа. Намерени са телата и на още петима души. 

Вторичните трусове продължават и са със сила между 5,1 и 5,4 по Рихтер.  

„Това е драматичен момент, в който трябва да запазим спокойствие, да останем един до друг, за да се справим с този шок“, каза премиерът Еди Рама и добави, че съседни страни, Европейският съюз и САЩ са предложили помощ. Гърция, Италия, Косово, Турция, Черна гора, Румъния и Сърбия изпращат спасителни екипи в Албания.

Министерството на външните работи на България обяви, че ще отпусне спешна хуманитарна помощ от 200 хил. лв. на Албания за преодоляване на щетите от опустошителното земетресение. Средствата са в рамките на бюджета, определен за помощ за развитие, и ще бъдат одобрени на утрешното заседание на Министерския съвет.

„Няма данни за пострадали българи. В страната живеят около 10 000 българи“, каза българският външен министър Екатерина Захариева. 

Властите призоваха хората в най-засегнатите райони да стоят извън домовете си и да избягват шофирането в засегнатите райони, за да позволят на спешните автомобили свободен достъп. Поставени са палатки в Дуръс и във Фуше Круе край Туман на север, където се настаняват оцелелите, останали без дом от труса. 

„Очакваме многобройни вторични трусове след първото земетресение. Това ще представлява опасност за човешкия живот. Хората в засегнатите райони трябва да са наясно с тази опасност“, заяви Акис Целентис, директор на Института по геодинамика в Атина.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ