Турският здравен министър задмина Ердоган по популярност

Турският здравен министър задмина Ердоган по популярност

Турският здравен министър задмина Ердоган по популярност

Турският здравен министър задмина по популярност Ердоган. Това сочат резултатите от анкета на турската социологическа агенция Консенсус за работата на лидерите в периода на коронавируса, 9 март - 20 април.

Още преди да е приключила, епидемията от COVID-19 показва, че свързаните с нея критерии вече определят имиджа на водещите личности в обществено-политическия живот.  С най-високо одобрение е министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа. Почти половината от анкетираните, а именно 48 на сто, одобряват действията на Коджа в борбата срещу новия коронавирус. Също толкова в проценти е и доверието, което се засвидетелства към турския здравен министър, информира БТА. 

Фахреттин Коджа е човекът, който от самото начало на епидемията /първият случай на COVID-19 бе обявен на 11 март/ всяка вечер - от понеделник до петък, дава брифинг на живо пред телевизионните екрани във връзка със ситуацията за деня, търпеливо изслушва, отговаря на въпросите, дори и понякога да са неудобни. По искане на журналистите промени часа на брифингите - в началото бяха в около 23,00 часа, но от около месец редовно се излъчват в интервала 19-20 часа. През уикендите информира за ситуацията в Туитър. С адекватното си поведение министър Коджа спечели одобрението и на опозиционните медии.

Изненадата в анкетата е, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган се нарежда след здравния министър с 47,8% одобрение. Досега почти винаги Ердоган беше начело в социологическите анкети по един или друг повод. Инициативата на Ердоган за национална кампания за набиране на средства за подпомагане на засегнатите от коронавируса социално слаби семейства, за която той лично дари седем свои заплати, получи високо одобрение.

Веднага след здравния министър и Ердоган, при това със значително висок процент на одобрение, се нареждат кметовете на основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП). Кметът на голямата община на Истанбул Екрем Имамоглу се ползва с доверието на 43 на сто от анкетираните. Следва кметът на столицата Анкара - Мансур Яваш, с процент на доверие от 41,4 на сто.

Интересно е, че министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу също е увеличил популярността си - от 33,4% през февруари на 38,7 на сто през април. Преди 3 седмици Сюлейман Сойлу хвърли оставка, заради хаоса, който се получи във връзка със забраната за излизане от вкъщи през уикенда, която бе обявена два часа преди влизането й в сила. Проправителствените медии и медиците го обвиниха за това, че хиляди хора се втурнаха през нощта да пазаруват в оставащите няколко часа до забраната, погазвайки правилата за изолация. Но Ердоган не прие оставката на Сюлейман Сойлу и той остана министър, което повиши политическия му рейтинг, според анализаторите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ