Полша отложи отварянето на училищата и детските градини с близо месец

Полша отложи отварянето на училищата и детските градини с близо месец

Полша отложи отварянето на училищата и детските градини с близо месец

Училищата и детските градини в Полша ще останат затворени до 24 май, при положение че първоначално се предвиждаше те да отворят врати на 27 април. Новината съобщи полският министър на образованието Дариуш Пьонтковски. Обмисля се възможността да бъде позволено на някои учебни заведения да осигуряват грижа за децата през деня, но засега не се съобщават подробности за плана, информира Ройтерс. 

Броят на заразените с коронавируса в Полша може да се окаже три пъти по-голям от обявения досега, заяви днес говорителят на полското министерство на здравеопазването Войчех Андрушевич, цитиран от ТАСС.

"Можем да кажем, че равнището на недиагностицираните е три пъти по-високо от известните случаи. Заразените в страната са може би 30 000-40 000, при което повечето от тях нямат симптоми", каза Андрушевич.

Последните данни сочат, че от 4 март досега в Полша 10 759 души са се заразили с коронавируса, 463-ма са починали (около 4 на сто) и 1944 са се възстановили. Според властите пикът още не е преминат, но след скока в неделя с нови 500 случая кривата на заболеваемостта през седмицата е хоризонтална със средно 300 нови заразени. Днес обаче бе обявено, че новите случаи за предходните 24 часа са 414. През последните няколко седмици са били извършени над 250 хиляди теста за наличие на коронавируса.

Освен това, полските власти затвориха границите си за чужденци, а пристигналите от чужбина поляци са поставяни под 14-дневна карантина. В страната работят само магазините за хранителни стоки и аптеките, а хората трябва да носят маски на обществени места и да стоят на разстояние от поне два метра един от друг. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ