Уорън Бъфет инвестира все повече в голямата фармация за сметка на банките

Уорън Бъфет инвестира все повече в голямата фармация за сметка на банките

Уорън Бъфет инвестира все повече в голямата фармация за сметка на банките

Berkshire Hathaway, компания с председател емблематичния инвеститор Уорън Бъфет, направи огромен обрат през третото тримесечие на годината. Фирмата, ръководена от "Оракула на Омаха", увеличи инвестициите си в големи фармацевтични компании, като същевременно намали ангажимента си към американското банкиране, пише eleconomista.es

Бъфет и неговият екип се присъединяват към групата инвеститори, които залагат, че фармацевтичните компании ще играят ключова роля в световната икономика не само по време на пандемията от Сovid-19, но и след това.

Значителен брой от тези компании са в средата на надпреварата за получаване на ваксина срещу новата болест. Една от тях е Pfizer, която заедно с BioNTech обяви миналата седмица висока ефективност на своята коронавирусна ваксина в клинични изпитвания. И точно Pfizer е сред избраните, в които Berkshire Hathaway увеличи инвестициите си до 136 милиона долара. Той също увеличи броя на акциите в портфолиото си от три други фармацевтични компании (AbbVie, Bristol Myers Squibb и Merck) до 1,8 милиарда долара.

В същото време инвестиционният посредник значително намали експозицията си към големите банки в Северна Америка. Той е намалил инвестицията си в JP Morgan Chase с почти 95%, от 2 милиарда долара в акции на по-малко от един милион. Също така е продал акции на американската мултинационална компания за финансови услуги Wells Fargo.

Инвестиционното звено на Бъфетсе е освободило  и от всички ценни книжа на групата универсални магазини Costco, оценени на около 1,3 млрд. долара през второто тримесечие на годината, според Markets Insider.

В допълнение си заслужава да се подчертае намалението с 40% в позицията му в Barrick Gold, компания за добив на злато, в която влезе само преди три месеца.

Източник: eleconomista.es

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ