В очакване на срещата на Г-7

В очакване на срещата на Г-7

Светът е в очакване на срещата на Г- 7, чийто домакин ще бъде френският курорт Биариц.  Над 13 хиляди представители на силите на реда ще пазят лидерите на седемте най-развити икономики в света.

Председателят Доналд Туск ще представлява ЕС на срещата на върха на Г-7. С лидерите на държавите от Г-7 той ще обсъди глобалните предизвикателства в области като икономиката, външната политика, опазването на околната среда.

Срещата на върха се провежда в рамките на френското председателство на Г-7, което е съсредоточено върху борбата с неравенствата. По този повод френското председателство на Г-7 промени формàта на Г-7, за да включи лидерите на Африканския съюз, МВФ, ОИСР, ООН и Световната банка.

Срещата на върха на Г-7 ще бъде възможност ЕС да защити основания на правила ред и неговите организации като най-добрия подход за глобално управление.

Въпроси на външната политика и сигурността

Лидерите ще обсъдят належащи въпроси на външната политика и сигурността като:

  • Иран
  • Украйна
  • Либия
  • положението в Сирия и Близкия изток
  • Корейския полуостров
  • Венесуела

Очаква се лидерите на държавите от Г-7 да се съсредоточат върху отношенията с Иран след решението на страната да намали прилагането на някои аспекти на споразумението за ядрената безопасност.

Търговия

Лидерите ще обсъдят световните икономически перспективи и въпроси, свързани с търговията. Те ще разгледат и международното данъчно облагане, особено в сектора на цифровите технологии.

Очаква се лидерите да обсъдят как да се запази основаната на правила търговска система. Срещата на върха ще бъде и възможност за обсъждане на начините за намаляване на сегашното напрежение в търговията.

Реформата на Световната търговска организация (СТО) също е включена в дневния ред като продължение на ангажимента, поет на срещата на върха на Г-20 в Осака за модернизирането на организацията.

Африка

Очаква се лидерите на държавите от Г-7 да одобрят нова рамка между Г-7 и Африка. Лидерите ще се стремят съвместно с африканските партньори да разработят конкретни инструменти в подкрепа на устойчивото икономическо развитие на целия континент.

Очаква се освен това да бъде одобрен специален план за действие на Г-7 относно Сахела, целта на който е да се подобри сътрудничеството в областта на развитието и сигурността.

ЕС ще обяви и финансова подкрепа за инициативата „Действие за утвърждаващо финансиране на жените в Африка“ (AFAWA) на Африканската банка за развитие.

Борба с неравенствата и овластяване на жените

Очаква се лидерите да подчертаят значението на участието на жените на пазара на труда и на образованието за момичетата и жените, особено в развиващите се страни. Партньорите от Г-7 ще се ангажират и с конкретни области на действие за постигане на напредък по отношение на равенството между половете.

Що се отнася до финансовите ангажименти, ЕС ще обяви важен принос за попълването на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулозата и маларията.

Освен това се очаква лидерите да подкрепят създаването на „Международен фонд за жертвите на свързано с конфликти сексуално насилие“, като ЕС се ангажира с конкретно финансово участие.

Изменението на климата и океаните

По отношение на изменението на климата ЕС ще потвърди отново своя ангажимент за пълното и ефективно изпълнение на Парижкото споразумение.

Лидерите ще проследят предприетите действия във връзка с Хартата на Г-7 за пластмасата в океаните, договорена миналата година на срещата им на върха в Канада, и ще обсъдят още инициативи за намаляване на замърсяването с пластмаса.

Очаква се лидерите на държавите от Г-7 да одобрят харта за биоразнообразието, която министрите на околната среда от Г-7 приеха през май. Хартата има за цел да се стимулират усилията за прекратяване на загубата на биоразнообразие и поддържане на планетата в добро здраве.

Цифрова трансформация

Очаква се лидерите да обсъдят още и цифровата трансформация и как да се гарантира нейната отвореност, достъпност и сигурност. Дискусията ще се съсредоточи върху начините за защита на демократичните ни общества и институции и на изборните ни процеси от външни заплахи. Лидерите ще обменят мнения и за това как да продължи борбата с терористичното съдържание онлайн.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ