В Северна Македония гласуват на предсрочни парламентарни избори

В Северна Македония гласуват на предсрочни парламентарни избори

В Северна Македония гласуват на предсрочни парламентарни избори

Гражданите на Северна Македония гласуват днес на десети по ред парламентарни избори от обявяването на независимост на страната, които са и пети предсрочни избори.

Заради коронавируса изборите започнаха два дни предварително. В понеделник гласуваха болните от COVID-19 и хората в самоизолация, а вчера затворниците, хронично болните и хората от старческите домове. Урните от гласуването на тези граждани ще останат запечатани до края на вота в сряда, предава БТА. 

Северна Македония се управлява от служебно правителство от януари, когато премиерът Зоран Заев подаде оставка, след като Европейският съюз отново пропусна да определи дата за преговори със страната. Предсрочните парламентарни избори първоначално бяха насрочени на 12 април, но бяха отложени заради пандемията от коронавирус.

За пръв път избирателите гласуват в работен ден. За днешните парламентарни избори в страната са подготвени 3390 избирателни секции, които ще бъдат отворени от 7 до 19 часа местно време. Право на глас имат 1 814 263 граждани, записани в избирателния списък, включително тези, които днес навършват 18 години. 

В изборите ще участват 15 коалиции и политически партии. Основните партии и коалиции, които се явяват на изборите, са коалицията „Можем“, начело със Социалдемократическия съюз на Македония на бившия премиер Зоран Заев, коалицията водена от ВМРО-ДПМНЕ „Промяна за Македония“ на Християн Мицкоски и Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети, който по време на предизборната кампания заяви, че е дошло времето за албански премиер в Скопие. Според последните проучвания на общественото мнение двете основни партии СДСМ и ВМРОДПМНЕ имат почти равни шансове. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ