Ватиканът с мрачни перспективи за финансовата 2021 г.

Ватиканът с мрачни перспективи за финансовата 2021 г.

Ватиканът с мрачни перспективи за финансовата 2021 г.

Ватиканът се надява вярващите да му помогнат да запълни "дупката" във финансите си на фона на затрудненията, причинени от коронавируса.
Планираните разходи за 2021 г. са най-ниските в скорошната история на Ватикана, посочи префектът на секретариата за икономика отец Хуан Антонио Гереро Алвес, цитиран от ДПА.

Заплатите и работните места в папската администрация се запазват. "Зависим от подкрепата на вярващите", посочи Гереро. Ватиканът сравнява тазгодишния си бюджет с този от 2019 година, преди пандемията от Ковид-19. Тогава Светият престол е разполагал с около 307 млн. евро. Тази година средствата му са с 30 процента по-малко - 213 млн. евро.

Като цяло папската държава очаква загуби от около 50 млн. евро през 2021 година. Без събирането на дарения в целия свят за църквата, от които се набират около 30 млн. евро, загубата би достигнала 80 млн. евро.
По думите на Гереро миналата година Ватиканът вече е опитал да пести пари, намалявайки разходите за консултанти (около 1,5 млн. евро) и отменяйки множество събития и пътувания, отбелязва БТА.

Компанията за управление на папските активи Апса (Apsa) освен това е работила с намален бюрократичен апарат и е подобрила доходността от недвижими имоти и друга собственост. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ