Връщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата отне само 30 дни

Връщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата отне само 30 дни

Връщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата отне само 30 дни

САЩ отново ще станат страна по Парижкото споразумение за климата в петък след четиримесечно прекъсване, съобщава CNN. 

Американският президент Джо Байдън многократно е заявявал по време на предизборната си кампания, че ако спечели изборите, възнамерява да върне страната към споразумението като една от първите стъпки в неговия мандат. Той говори за това поспециално по време на телевизионен дебат през септември с тогавашния президент Доналд Тръмп. В същото време Байдън добави, че също така планира да стимулира развитието на алтернативни енергийни източници и да прехвърли автомобилния парк на федералните департаменти към електрически превозни средства, отбелязва изданието, цитирано от Агенция "Фокус".

Веднага след встъпването в длъжност на 20 януари 46-ият президент на САЩ подписа указ за присъединяването на страната към споразумението. Процесът на връщане към Парижкото споразумение отне само 30 дни, докато оттеглянето от него отне няколко години. 

В деня, в който САЩ отново се присъединят към договора, генералният секретар на ООН ще говори онлайн със специалния пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата Джон Кери за това как Вашингтон може да помогне и за опазването на околната среда. С идването на Байдън на президентския пост тази тема получи особено значение в Белия дом. 

Особена актуалност на въпроса за борба с отделянето на парникови газове придава и времето, което американците виждат от прозорците си - снежните бури и студеното време засегнаха почти половината от САЩ тази седмица. В традиционно топлия Тексас температурите се задържаха под нулата в продължение на няколко дни, милиони хора останаха без електричество поради прекъсване на проводниците и повреди в електроцентралите.

Противниците на завръщането на САЩ към Парижкото споразумение твърдят, че 30-годишните рекордни студове опровергават хипотезите за глобалното затопляне. Въпреки това, както отбеляза в четвъртък генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, метеорологичните катаклизми, наблюдавани в САЩ и други страни по света, са само следствие от дисбаланса в климатичната система на планетата в резултат на нарастващите емисии на парникови газове. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ