Възстановяват катедралата "Нотр Дам" в автентичния й вид преди пожара

Възстановяват катедралата Нотр Дам в автентичния й вид преди пожара

Възстановяват катедралата "Нотр Дам" в автентичния й вид преди пожара

Парижката катедрала "Нотр Дам" в Париж ще бъде възстановена в автентичния си вид от преди пожара миналата година. Това съобщи публичният орган, който отговаря за нейното възстановяване. С това се слага край на спекулациите, че рухналият готически шпил ще бъде изграден в модерен стил, информира Ройтерс

Национална комисия за културно наследство и архитектура одобри плановете за възстановяване на катедралата до последното й „цялостно, съгласувано и известно“ състояние, включително шпила, се казва в съобщението на реставрационния орган.

Работата по възстановяването на катедралата трябва да започне през 2021 г. като църковните служители се надяват "Нотр Дам" да бъде отворен за масово до 2024 г., когато Париж трябва да бъде домакин на Олимпийските игри.

След три години ще се отбележат 860 години от построяването на "Нотр Дам". 

Припомняме, че през юни започнаха дейностите по демонтиране на скелето на стрелата на парижката катедрала, което се деформира по време на опустошителния пожар през април 2019 г. Скелето, което беше поставено за реставрацията на стрелата на готическата катедрала, се състои от 40 000 части с тегло 200 тона, половината от които се намират на над 40 метра височина. То издържа на срутването на стрелата в пожара от 15 април 2019 г., но беше деформирано от високата температура. Очаква се операцията по демонтирането му да продължи през цялото лято.

След пожара в "Нотр Дам" меценати и обикновени хора обещаха дарения за общо над 900 милиона евро за възстановяване на катедралата, а президентът Еманюел Макрон обеща то да се извърши за 5 години, като в словото си тогава намекна, че за шпила може да се използва съвременен дизайн. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ