Задръстване на Еверест отне живота на седем алпинисти

Задръстване на Еверест отне живота на седем алпинисти

Задръстване на Еверест отне живота на седем алпинисти

Задръстване на връх Еверест погуби алпинисти, съобщиха международните медии. 

Снимки на подредените на опашка хора в района на Еверест обиколиха света. Мнозина си помислиха, че са монтаж, но кадрите са реални, а заради задръстването има загинали.

Общо седем алпинисти са починали на върха в последната седмица.

16 са загиналите в различните планини над 8000 метра през този пролетен катерачен сезон, отчитат организаторите на експедициите, цитиани от thehimalayantimes.com. 

Сред тях са 54-годишната Анджали Кулкарни от Индия и 55-годишният Доналд Кеш от САЩ. Кеш е колабирал, докато се снимал на Еверест. Въпреки мерките и усилията взети от придружаващите го шерпи, той е починал при свалянето му от върха. 

Кулкарни е починала от изтощение, след като е била принудена да чака часове заедно със съпруга си под върха, съобщават организаторите на нейната експедиция, цитирани от bTV.

Близо 320 алпинисти са очаквали реда си, подредени един след друг в район, известен като "Зона на смъртта". Подобряването на метеорологичните условия е накарало мнозина катерачи с разрешение да изкачат върха да се отправят едновременно към Еверест и това е довело до задръстването.

Някои алпинисти са чакали между 3 и 4 часа, за да покорят върха, което е довело до случаи на измръзване.

Вчера се е оформила опашка от катерачи в близост до върха, след като около 200 човека са се възползвали от ясното време в сряда, за да се опитат да изскачат Еверест от Китай и Непал. Екипите е трябвало да се наредят на опашка, за да стигнат върха, като по този начин рискуват да получат измръзване или височинна болест. В резултат на това забавяне вчера двама катерачи изгубиха живота си по пътя надолу.

Това не е първият такъв инцидент, разказа местен шерпа, който си спомня за подобни ситуации и през 2017 г.

За изкачването на Еверест няма квотни ограничения, което също допринася за подобни инциденти. Според неокончателни данни през 2018 г. на върха са стъпили 802 души - чужденци и местни водачи, а тази година се очаква броят им да е още по-голям.

Най-високият връх на планетата е разположен на 8848 м. На такава височина съдържанието на кислород във въздуха е едва около една трета от това на морското равнище. Човешкият организъм може да оцелее минути на върха, ако не си набави допълнително кислород.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ