Заседанието на европейските лидери в Брюксел продължава

Заседанието на европейските лидери в Брюксел продължава

Заседанието на европейските лидери в Брюксел продължава

След два дни безрезултатни преговори в Брюксел  европейските лидери се събираха отново в опит да постигнат съгласие по бюджета на ЕС за следващите 7 години и по плана за възстановяване от пандемията с Covid-19, предава БНР

Заседанието на европейските лидери в Брюксел бе възобновено в опит за намиране на компромис за бюджета на ЕС през следващите 7 години и плана за възстановяване от пандемията причинена от коронавируса.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разговаря два пъти с президента на Франция Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.

Малко преди 19 ч. българско време той се срещна с премиера Бойко Борисов и лидерите на Румъния, Хърватия и Малта. Преговорите могат да продължат и н в сутринта, ако тази вечер има възможност за постигане на пробив по трите основни въпроса, които са обект на разнобой - модела на управление, размера на бюджета и Фонда за възстановяване, обвързването на ползването на европейските средства върховенството на закона. Това е така, защото дори и да има пробив остават доста детайли за доуточняване за точното разпределение на парите. 

Друг дипломат твърди, че разговорите между, ако има сигнали че основните пречки могат да се преодолеят.

Ако не се постигне споразумение по основните въпроси, срещата на върха може да приключи още тази вечер.

Все остават различията по въпроса за съотношението безвъзмездни средства, заеми с плана за възстановяване.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ