Завръщане към нормалното може да има чак през 2021 г., смята Бил Гейтс

Завръщане към нормалното може да има чак през 2021 г., смята Бил Гейтс

Завръщане към нормалното може да има чак през 2021 г., смята Бил Гейтс

Възможно е американците да се почувстват в пълна безопасност от COVID-19 чак през есента на 2021 г. Това заяви съоснователят на Microsoft Бил Гейтс в интервю за PBS Newshour, предаде Си Ен Би Си.

Прогнозата на Гейтс се основава на разбирането, че ще бъде нужна повече от година за разработването и масовото разпространение на ваксина.

„Ваксината е от критично значение, защото ако няма такава, нещата не може да се върнат към нормалното. Те може да се отворят в някаква степен, но рискът от резаравяване ще съществува, докато няма широка ваксинация“, казва съоснователят на Microsoft.

По думите на Гейтс мерките за социално дистанциране помагат за ограничаването на разпространението на заразата.

„Ако искате да разберете как ще изглежда ситуацията в САЩ след 6 до 12 месеца, вземете за пример Китай. Те изпращат хората обратно на работа, но всички носят маски и тяхната температура се проверява. Не се провеждат големи спортни събития. По тази причина те успяват да избегнат голяма втора вълна“, казва той.

Една от възможните мерки в бъдеще е позволяване на малки събирания в зависимост от възрастта на хората.

„Събирането на 30 млади хора в класна стая може да бъде безпроблемно, защото ние ще разберем ролята им в предаването на заразата през следващия месец или два. Може би заразата не крие толкова голям риск при събиранията на млади хора, колкото при такива на по-възрастни“, казва Гейтс.

Той обаче подчертава, че когато става въпрос за по-масовите публични прояви, те най-вероятно няма да бъдат подновени, докато не бъде проведено широко ваксиниране.

По думите му различните подходи на отделните страни също ще ни дадат добра представа за това кои мерки работят и кои не. Швеция, например, не е предприела толкова строги мерки срещу разпространението на коронавируса.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ