Ухан разреши на всички здрави жители да се върнат на работа. Пусна и градският транспорт

Ухан разреши на всички здрави жители да се върнат на работа. Пусна и градският транспорт

Ухан разреши на всички здрави жители да се върнат на работа. Пусна и градският транспорт

Жителите на китайския град Ухан, където през декември беше установен новият коронавирус, имат право да се върнат на работа, а общественият транспорт тръгва отново след два месеца карантина, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тази отмяна на ограниченията става в момент, когато министерството на здравеопазването обяви днес, че за пети пореден ден в този мегаполис с 11-милионно население, който беше първият епицентър на пандемията, няма нито един случай на заразяване.

На територията на Китай като цяло са регистрирани 39 случая, които са били привнесени от чужбина.

Живеещите в Ухан, които са в добро здраве, вече могат да се движат из града и да ползват автобус или метро срещу представяне на лична карта, обясниха властите.

Здравите хора могат също да се върнат на работното си място, ако имат разрешение, издадено от работодателя им.

Освен това, жителите на Ухан имат право да напускат града към други части на околната провинция Хубей, ако са дали отрицателни проби за Ковид -19 и разполагат с медицинско свидетелство.

Разпространението на коронавируса в този мегаполис наложи на 23 януари той да бъда поставен под карантина. Тази мярка беше последвана от почти всички останали градове в провинция Хубей.

На населението беше забранено да напуска местожителството си.

Въпреки че министерството на здравеопазването обяви днес за още деветима починали от болестта в Китай (всичките в Ухан), през последните седмици броят на ежедневно заразяваните намалява.

Понастоящем, главно хора, пристигнали от чужбина, представляват проблем - вече са установени 507 случая на заразени.

От новите 39 случаи, привнесени от чужбина, регистрирани днес, 10 са в Шанхай, други 10 - в Пекин.

За да се избегне втора вълна на епидемията, сега властите налагат 14-дневна карантина на всеки, пристигнал на китайска територия.

От днес всички международни полети до Пекин са пренасочени към други китайски летища, където е наложен засилен санитарен контрол. Единствено пътници, дали отрицателни проби, могат да стигнат до столицата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ