10 навика от ежедневието, които убиват отношенията

10 навика от ежедневието, които убиват отношенията

10 навика от ежедневието, които убиват отношенията

Всички мечтаем за хармония, мир и спокойствие, особено в отношенията с най-близките ни хора. Но, понякога, отстрани нещата изглеждат точно така, а всъщност отвътре нещо ги разяжда. Виновни в тези случаи са дребните навици, на които не обръщаме внимание, докато те предизвикват раздразнение и дори отчуждаване. Например

 1. Навикът да критикуваме себе си

Колко често критикувате или пък не харесвате себе си, без да се замисляте, че т.нар. ваши недостатъци са видими единствено и само от вас. Партньорът ви не ги забелязва или поне не им отдава такова значение, както ви се струва. Ако постоянно ги подчертавате обаче, накрая може и да го убедите. 

2. Навикът да съдим всичко и всички

Когато в една връзка някой постоянно е недоволен, това рано или късно променя общия фон и атмосфера. Негативното, както и позитивното, може да се намери във всичко, но съгласете се, да слушаш мърморене по всякакъв повод е просто токсично. 

3. Навикът да бъдем идеални

Да бъдем перфектни за всички и във всичко е капан, бомба със закъснител и излишно бреме. Цялото това старание рано или късно ще омръзне на вашата половинка, която би предпочела да излезете някоя вечер на разходка, вместо да отказвате поканата заради прането, което трябва да се изглади.

4. Навикът да разчитате само на собственото си мнение

Обикновено, този навик се проявява при хора, които дълго са живели сами. Те трудно приемат реалността, че до тях има друг човек, който би могъл да има различно от тяхното мнение за плановете за почивка, или пък за цвета, в който да бъде боядисан хола.
 
5. Навикът да се търси «под вола теле»

Излишната и натрапващо повтаряща се подозрителност  може да предизвика умора и гняв в партньора, огорчение, че му нямат доверие. Признайте, лесно ли е да се живее, ако непрекъснато се опитват да ви уличат в лъжа?

6. Навикът да се правят скандали за пари

Неумелото отношение към парите, било то заради прекалени разходи или обратното, заради излишно скъперничество, рано или късно води до конфликти.


7. Навикът винаги и всичко да държите под контрол

Колкото и да се опитвате, няма да ви се получи. Животът е непредсказуем и това е прекрасно. Постоянните опити да контролирате половинката си означават единствено, че не вярвате нито на себе си, нито в живота.

8. Навикът да се правят сравнения

”Мусаката по-вкусна ли е от тази на майка ти?” Какво всъщност казвате? Че не сте уверени в себе си, че имате нужда постоянно да получавате похвали и насърчения, за да се чувствате добре? Такова отношение рано или късно ще омръзне на партньора ви. 

9. Навикът да говорите през намеци

Ако отношенията с партньора ви почиват на намеци, това означава, че не можете да изразявате открито вашите мисли и желания. Да говориш открито, означава преди всичко да поемаш отговорност за думите си. Не се чудете тогава защо често цари неразбирателство помежду ви.

 10. Навикът да натяквате за стари грехове

Когато отворите тефтера със „старите сметки” във вашите отношения, единственото, което постигате е нови и нови кавги. Конфликтите трябва да се решават тук и сега, вместо да помните обиди с години.

Източник: Little Things

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ