10 неща, които уверените хора никога не правят

10 неща, които уверените хора никога не правят

Увереността играе по-голяма роля, отколкото сме си представяли. Това установиха нови проучвания, изследващи разликата в математическите и пространствените умения между мъжете и жените

Жените, които са били помолени да заявят своя пол в теста за пространствени умения, са се представили по-зле от онези, от които това не е било изискано. Жени също така са се представяли по-добре, когато им е било казано да си представят, че са мъже. И двата пола са показали по-добри резултати, когато изследователите са им казали, че техният пол се представя по-добре със задачата.

Още по-интересен е фактът, че разликите в представянето между двата пола са изчезнали почти напълно, когато на участниците е било казано да отговарят на всички въпроси. Изглежда, че когато им е било позволено да пропускат въпроси, жените са подминавали много от тях не поради липса на знания, а заради липса на самочувствие.

Истинската увереност е нещо съвсем различно от егоистичната арогантност. Когато хората наистина вярват в себе си и своите способности, те просто отказват да правят някои неща, които другите хора намират за нормално. Именно тези неща стоят зад успеха на уверените хора. Ето 10 от тях:

1. Не си търсят оправдания

Ако има една черта, характерна за всички уверени хора, то тя е вярата в собствените им способности и възможности. Тези хора знаят, че животът им е в техните ръце и че контрола над него идва от самите тях, а не от външни фактори. По тази причина няма да намерите уверени хора, които да обвиняват трафика за своето закъснение или да упрекват шефа си за това, че не са получили желаното повишение. Уверените хора не си търсят извинения, защото те вярват, че контролират собствения си живот.

2. Не се отказват

Уверените хора не се отказват, когато пред тях се появят по-сериозни предизвикателства. Те гледат на проблемите и провалите като на препятствия, с които трябва да се справят, а не като на непреодолими бариери пред успеха. Това обаче не означава, че ще опитват да правят едно и също нещо отново и отново, докато не стигнат до желания резултат. Това е инат, а не увереност. Едно от първите неща, което правят уверените хора, когато ситуацията не върви в правилната посока, е да разберат какво точно се е объркало и как могат да го предотвратят в бъдеще.

3. Не чакат разрешение, за да действат

Уверените хора не се нуждаят от някой, който да им казва какво да правят и кога да го правят. Те не губят времето си с въпроси като: „Мога ли да го направя?“ и „Трябва ли да го направя?“. Въпросът, който те си задават е „Защо да не го направя?“. Когато техен клиент им проблем, който изисква от тях допълнителни усилия и време, те дори не си помислят, че могат да изчакат техен колега, който да се погрижи за него. Те виждат това, което трябва да се направи, и го правят.

4. Нямат нужда от внимание

Никой не харесва хората, които постоянно търсят внимание. Уверените хора знаят, че да бъдеш себе си е много по-ефективно и лесно от това да опитваш да докажеш, че си важна и значима личност. Хората се интересуват от вашето поведение и отношението ви към тях, а не от това колко важни личности познавате. Когато уверените хора получават внимание за своите постижения, те бързо прехвърлят светлината на прожекторите върху всички останали,  които са им помогнали да стигнат дотам. Те не търсят одобрение или похвали, защото самочувствието им идва отвътре.

5. Не се нуждаят от постоянни похвали

Познавате ли човек, който постоянно има нуждата да чува колко е велик? Уверените хора нямат подобни проблеми. Те не мислят, че успехът им зависи от одобрението на другите и знаят, че колкото и добре да се представят, винаги ще има някой, който да подлага работата им на критики. Те знаят, че увереността, която зависи от чуждата похвала се нарича нарцисизъм.

6. Не отлагат

Защо хората отлагат? Понякога те просто са мързеливи, но в много случаи причината е в това, че се страхуват, било то от промяната, от провала или дори от успеха. Уверените хора не отлагат нещата, защото вярват в себе си и очакват действията им да ги доведат по-близо до техните крайни цели. Те не седят в очакване на точното време и перфектните обстоятелства, защото разбират, че днешния ден е единствения момент, който има  значение.

7. Не съдят останалите

Уверените хора не съдят другите, защото знаят, че всеки има какво да предложи. Те не изпитват удоволствие от чуждия провал и нещастие. Уверените хора не губят времето си, за да се сравнят с другите, защото знаят, че това им поставя ограничения, които пречат на техния растеж и развитие.

8. Не избягват конфликти

Уверените хора не гледат на конфликтите като на нещо, което трябва да се избягва на всяка цена, а като нещо, което трябва да се управлява ефективно. Те не избягват неприятните разговори и трудните решения, защото знаят, че конфликтите са част от живота и че не могат да ги избегнат, без да изпуснат и всички хубави неща, които живота може да предложи.

9. Не позволяват на липсата на ресурси да ги спира

Уверените хора не се отклоняват от своя път само защото не разполагат с нужните средства, хора или привилегии, за да постигнат желаните резултати. Те или намират начин да получат това, от което се нуждаят, или разбират как постигнат целта си без него.  

10. Не си позволяват да се чувстват прекалено удобно

Уверените хора разбират, че прекомерния комфорт води до стагнация и спиране на растежа. Когато започнат да се чувстват прекалено удобно, те подлагат границите на своите възможности на тест и продължават развитието си, както като човек, така и като професионалист. Те разбират, че малкото неудобство е нещо добро.

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ