3 фрази, които веднага неутрализират всяка критика

3 фрази, които веднага неутрализират всяка критика

Не съществуват хора без недостатъци. Макар ние самите не винаги да сме наясно със своите, такива със сигурност има и те са най-видими за околните.

Дори някоя черта на характера или някое наше действие за нас да е напълно коректно, все ще се намери някой, който да отбележи грешките ни или да ни критикува за постъпките ни. Уви, невинаги е възможно да избегнем критиката, но бихме могли да се научим да излвичаме поуки от нея. Редакторите на AdMe.ru споделят три прости фрази, с които да прекратите веднага досадната критика и дори да я обърнете в своя полза, започвайки продуктивен диалог.

Ето, кои са вълшебните думички:

"Да!"

Когато чуем коментар по свой адрес, първото нещо, което трябва да направим е да се справим с емоциите си и да признаем, че и другият  има правото на собствено мнение и щом се обръща към нас, значи е склонен на диалог и ни взима на сериозно. Това поведение е много по-искрено, отколкото мълчанието или изкуствената похвала.

Опитайте се да погледнете нещата от друга гледна точка и да се съгласите с нея. А и в крайна сметка, когато изразяваме твърдение, в нашата природа е да очакваме отпор. Но когато това чуем отсреща "Да" или "Благодаря", това най-малкото води до  "положително объркване". 

Отговаряйки на критиката с "Да!", ние показваме, че сме напълно наясно с постъпката си и можем да прекратим по-нататъчни критики или да поведем реален диалог.

"Но ..."

Невинаги твърдението, което чуваме, съвпада с нашето собствено мнение и намерение, така че е добре да обосновем и своята гледна точка. Но трябва добре да се мотивираме, а не само да се оправдаваме. В действителност, хората са склонни да приемат други гледни точки, ако им се даде адекватно обяснение. Това позволява на другия да придобие нов поглед към ситуацията и да вземе предвид и нашето становище.

Думата "Но" ни дава признание за правото на другия да изрази своето мение и да му покажем, че и то е важно за нас, а не сме безразлични.

"Нека да ..."

 Когато сме чули отсрещните аргументи и сме изложили и своята позиция, е добре да се опитаме да вземем съвместно решение за създадената ситуация. Така даваме на другите да разберат, че сме "на една и съща страна", което трябва да доведе до конкретни и конструктивни предложения.

Ако последователността на нашите отговори срещу една критика са в следната последователност: "Да - но - нека да...", то правим възможно отрицателната обратна връзка действително да работи в наша полза. Тя ни помага да научим полезни неща, както за нашата работа, така и за отношенията ни с хората.

Правото да се греши

Ясно е, че критиките не са лесни за слушане, но още по-трудно е да се проумее, че те са наистина в наша полза. За някои хора дори незначителната критика се приема като обида и е повод за прекратяване на взаимоотношенията. Но колкото повече човек се развива, толкова повече приема, че е възможно да се сблъска с голямо разнообразие от мнения за него и дейността му. 

Макар и да признаваме правото си да грешим, не трябва да губим енергия в това да крием грешките си от себе си и от другите. И колкото по-малко ни е страх да не направим грешка, толкова по-малко напрежение ще изпитваме и толкова по-големи ще са шансовете ни за успех.