Бизнесът не е бойно поле - най-добрите шефове споделят 8 вярвания

Бизнесът не е бойно поле - най-добрите шефове споделят 8 вярвания

Преди няколко години интервюирах някои от най-успешните директори в света, за да открия какви са техните тайни за управление. Научих, че "най-добрите сред най-добрите" са склонни да споделят следните осем основни вярвания, пише Гофри Джеймс за Inc.com.

1. Бизнесът е екосистема, а не бойно поле. Средностатистическите шефове виждат бизнеса като конфликт между фирми, групи и отдели. Те изграждат огромни армии от "войски", които да преборят конкурентите и се отнасят към клиентите си като "територия", която трябва да бъде покорена. Великите шефове виждат бизнеса като симбиоза, където най-разнообразните фирми е най-вероятно да оцелеят и процъфтяват. Те естествено създадат екипи, които се адаптират лесно към новите пазари и може бързо да формират партньорства с други компании, клиенти и дори конкуренти.

2. Компанията е общност, а не машина. Средностатистическите шефове смятат, че тяхната компания е като машина, чиито компоненти са работниците. Те създават твърди структури със строги правила. Великите шефове виждат своята компания като сбор на отделни надежди и мечти, където всичко е свързано с по-висока цел. Те вдъхновяват служителите да се посветят на успеха.

3. Мениджмънтът е услуга, не контрол. Средностатистическите мениджъри искат служителите да вършат точно това, което те са наредили. Те са наясно с всичко, което намирисва на неподчинение и създават среда, където индивидуалната инициатива е необичайна. Великите шефове определят обща посока, и след това се ангажират за получаване на ресурси.

4. Моите служители са мои връстници, а не децата ми. Обикновените шефове виждат служителите като по-нисши, незрели същества, на които просто не могат да имат доверие, ако не са ръководени от патриархална структура. Великите шефове знаят, че всеки служител е най-важният човек във фирмата. В резултат на това служители на всички нива отговаря за собствените си съдби.5. Мотивацията идва от визията, а не от страха. Редовите мениджъри виждат страха от уволнението като един от основните мотиватори на подчинените им. В резултат на това служителите се парализират и не могат да взимат рискови решения. Великите в бизнеса вдъхновяват хората да виждат по-доброто бъдеще и как те са част от него. В резултат на това служителите работят по-усилено, защото вярват в постигането на целите на организацията.

6. Промяната e растеж, а не болка. Средностатистическите мениджъри виждат промяната като сложно и заплашително нещо, което трябва да бъде търпяно само когато дадена фирма е в отчаяна криза. Необикновените ръководители виждат промяна като неизбежна част от живота. Прегръщат нови идеи и нови начини за правене на бизнес.

7. Технологията предлага овластяване, не автоматизация. Мениджърите обикновено се придържат към старата ИТ-ориентирана визия, че технологията е преди всичко начин да се засили контрола на управлението. Те инсталират централизирани компютърни системи, които агонизират служители. Великите шефове виждат технологията като начин за осигуряване на свобода хората да станат по-креативни и да изградят по-добри отношения.

8. Работата трябва да бъде удоволствие, а не обикновен труд. Обикновените шефове прегръщат идеята, че работата е необходимо зло. Те напълно очакват служителите да негодуват от това, че се налага да работят. Великите шефове виждат работата като нещо, което трябва да бъде по своята същност приятно и затова вярват, че най-важната работа на мениджъра е доколкото е възможно, да постави хората на работните места, които могат и ще ги направят истински щастливи.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ