9 отвратителни навика, от които уверените хора се отказват

9 отвратителни навика, от които уверените хора се отказват

Има лоши навици, с които психолози от цял свят се борят, като например да говорим зле за себе си или да предъвкваме неприятностите си преди лягане. Те само ни карат да се чувстваме несигурни и нещастни.

Ето някои от грешките, които подкопават нашата увереност.

Да се безпокоите за несъвършенствата си

Перфекционизмът е резултат от ниско самочувствие и тревожност, поради които ви е трудно да се гордеете дори и с най-добрите постижения.

Какво да направите: Когато вашият вътрешен критик започне да ви обвинява, опитайте да анализирате чии очаквания са това и защо е нужно да отговаряте на тях. Започнете дневник, в която всеки ден да пишете три свои постижения и го препрочитайте от време на време.

Да се сравнявате с другите

Склонни сме да сравняваме най-лошото в себе си с най-доброто, което виждаме у другите, забравяйки, че всеки е уникален по свой собствен начин.

Каква да направите: сравнявайте себе си само с миналото си аз и се учете от останалите, вместо да правите паралели. Другите трябва да са източник на вдъхновение, а не на разочарование.

Самоподценяващо говорене

Когато говорим зле за себе си, търсим едно от двете – или комплименти, които да ни успокоят, или оправдание за неуспехите, които сме убедени, че ще демонстрираме в бъдеще.

Какво да направите: Приемете, че слабостите ни са част от това, което ни прави уникални. Приемете ги, и останалите също ще ги приемат. В противен случай хората в един момент наистина ще повярват, че сте толкова зле, колкото твърдите.

Да виждате пречки вместо възможности

Всички препятствия, които трябва да преодолеете, за да постигнете целите си са лошо оправдание за това да не правите нищо и да се обвинявате за това.

Какво да направим: С всяко преживяване трупаме опит. Провалът е причина да смените подхода, а не да се откажете от целта си.

Да мислите, че никой не може да справи по-добре от вас

Невъзможността да делегирате каквато и да било работа на друг от страх да не би да се справите зле, според психолозите е резултат от несигурност и тенденция да контролирате всичко.

Какво да направите: Способността да делегирате работа на други хора е знак за увереност и това не се отнася само за работата. Да изпратите половинката или детето си на пазар, без да го контролирате, също попада в тази категория. Освободете се от това да носите отговорност за всяка подробност.

Прочетете останалите отвратителни навици, от които уверените хора се отказват, на страниците на Obekti.bg.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ