Да се справим с промяната

Да се справим с промяната

Да се справим с промяната

Всичко тече, всичко се променя, е казал Хераклит. В живота си ние постоянно се сблъскваме с различно промени. Някои от тях са дребни, като например решението да сменим шампоана си, а някои са големи, като смяната на работа или преместването в нов дом. 

Някои промени са приятни, някои са болезнени, казва пред Business Insider Кристофър Харви, мениджър методологията на промяната в PwC и основател на компанията за професионално обучение "Харви Синклер".

Харви описва 5 стъпки за по-лесно приемане на промените в живота ни.

1. Определете какво можете и какво не можете да контролирате

Промяната се случва както в микро, така и в макро мащаб. Има неща, които просто не можете да контролирате, като например икономическа катастрофа. "Помислете, за какво всъщност можете да поемете отговорност и да предприемете нещо?", казва Харви. И тогава може би наистина ще съумеете да направите нещо.

2. Намерете време да се погрижите за себе си

"Много промени ще имат отрицателно въздействие върху вас, така че отделете време и дори любов за себе си", каза Харви. Прекарайте време, за да правите неща, които ви харесват. "Мислете за себе си", настоява Харви. По този начин няма да потънете в лоши чувства, а ще отделите време да се адаптирате, като правите положителни неща.

3. Изградете свой модел на мислене

Полезно е да създадете свой модел на мислене, започвайки от момента, в който се е случила промяната и завършвайки с крайния резултат. Всеки път, когато се сетите за негативната страна на промяната, заменете тази мисъл с позитивна версия. "С течение на времето ще изградите ваш начин на мислене", каза Харви. "Дайте си сметка, защо реагирате по този начина на промяната и ще разберете, че реакцията ви вероятно не е рационална".

4. Бъдете в момента

"Не можете да контролирате това, което се е случило в миналото и в по-голяма част от времето нямате контрол върху това, което ще се случи в бъдеще. Но това, което можете да контролирате, е как се чувствате точно сега и как да реагирате", каза Харви. Трябва да обмислите как вашите действия днес ще окажат влияние върху това как ще се чувствате в бъдеще. "Бъдете в настоящето, но също така се съсредоточете върху дългосрочното щастие в краткосрочен план, защото в противен случай ще бъдете нещастни в бъдеще, когато осъзнаете, че трябва да вършите нещата, които сте отлагали".

5. Определете какво е важно за вас

"И накрая трябва да определите, какво има най-голямо значение за вас. Хората не прекарват достатъчно време, за да се опознаят и да проумеят, какво е важно за тях. А ще се справите по-добре с проблема, ако го направите", казва Харви. "Обикновено има компонент на промяната, която ви разстройва. И щом веднъж установите това ще се озовете в много по-добра ситуация."

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ