Как да живеем богат живот, без да бъдем богати

Как да живеем богат живот, без да бъдем богати

Как да живеем богат живот, без да бъдем богати

Някога се чувствах не на място с по-богатите си приятели. Колкото и да си казвах, че с парите не можеш да си купиш щастие, се чувствах по-малоценна, защото струвах по-малко... финансово. И тогава се включих в надбягването, пише Лора Тонг в Tiny Buddha. 

След 30-ата си година се впуснах след мечтата за пари. Пет изтощителни, изпълнени със стрес години на безпощадно преследване на печалби. През тези години, дори донякъде да бях успяла, осъзнах, че материалните богатства ограбваха щастието, здравето и пълноценните ми връзки.

Без представа накъде да поема, започнах да си записвам всички истински богатства, всяко преживяване, постижение, приключение, приятелство и всяко решение, което помня да съм правила. Така разбрах, че животът ми е бил изпълнен с богатство много, преди да съм започнала да преследвам материалните блага.

Разбира се, когато си зле с парите, е трудно да се съсредоточиш върху нещо отвъд справянето с най-основното. Когато едва си плащах наема и се молех да има намалена храна в супермаркета, това ми костваше много енергия. Но ми се ще да знаех тогава, в тогавашната ситуация, за богатствата, с които съм разполагала.

Това прозрение ми помогна да осъзная, че, колкото и една част от мен да го е искала, аз никога няма да бъда материален човек. По-скоро съм духовен човек. Вие също.

14 безкрайно ценни неща за богат живот:

1. Автентичност

Да бъдеш винаги верен на себе си и в мир със себе си е най-голямото богатство в живота. Всяка сутрин кажете на отражението си в огледалото, че ще си направите най-голямата услуга – да бъдете себе си. Това ме прави по-щастлива, независимо от личната ми финансова ситуация или липса на „статус“. Започнете изброяването на богатствата в живота си, като заявите автентичния, духовно богат човек, който наистина сте.

2. Приемане

Преодолейте естественото си желание за контрол над неконтролируемото в живота и заместете борбата с приемане и мир. Всеки път, когато се уловите да желаете да промените неизменяемото, запишете го в дневника си и кажете „Всичко е наред. Приемам го така, както е.“

3. Любознателност

Детското удивление още е в нас. Вечното търсене и експериментиране е знак за богат ум. Най-приятните дни винаги са белязани от откритие, научаване на нещо ново, независимо колко малко е то. Запалете отново искрата и вълнението за живота, като четете различни книги, учите за различни култури, и се задълбочавате в нещата, които ви интересуват. Записвайте тези открития в дневника на истинските си богатства.

4. Креативност

Да създадеш нещо от нищо е смел акт, който внася ценно постижение във всекидневния практичен живот. Нека себеизразяването тържествува – започнете  да пишете книгата, нарисувайте картината, или скицирайте идеята, която ви е хрумнала.

5. Прошка

Освобождаването от гнева и обидата дава невероятен душевен покой – безценна свобода. Актът на прошката е свидетелство за вътрешна сила, запишете си на кого прощавате. Не се тревожете, ако не го чувствате. И това ще се случи, когато му дойде времето.

6. Внимателно отношение

Конфуций изброява благородното отношение като една от най-големите добродетели и това е качество, което може да се проследи в историята на духовните хора от Буда до Ганди. Способността да бъдеш силен, без да бъдеш рязък или груб, е рядко и ценно качество.

Следващият път, когато децата или някой колега се провинят, усмихнете се, говорете спокойно и си отбележете в дневника, че сте се държали твърдо, но внимателно.

7. Търпение

В днешната епоха на незабавно задоволяване на желанията не е лесно да си търпелив. Но с търпение можете постепенно да постигнете неща, които са изглеждали невъзможни. Записването в дневника на идеите и проектите ми ме доведе от „искам го или веднага, или никога“, до радостта на успеха от трайните и по-съществени неща. 

Затова следващият път, когато се ядосвате за пропуснатата цел, запишете си реалистичен срок и не забравяйте да бъдете търпеливи със себе си, така, както и с другите.

Целият текст можете да прочетете ТУК!

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ