Kнигите за бъдещето, които всеки трябва да прочете според Илон Мъск

Kнигите за бъдещето, които всеки трябва да прочете според Илон Мъск

Илон Мъск стана един от най-амбициозните и успешни бизнес лидери в света по отношение на изграждането на технологии за бъдещето, разказва Business Insider.

Той направи първото си състояние, основавайки и след това продавайки компания, която впоследствие стана PayPal. Както знаем, настоящите му начинания включват Tesla и SpaceX. За втората той се надява някой ден да отведе човечеството на Марс. 

Но Мъск не е стигнал случайно до даденото на малцина умение да реализира мечтите сио. "Аз чета книги", казва той в отговор на въпрос как се е научил да строи ракети.

Отдавна милиардерът търси герои в различни полета, които да го вдъхновяват. И не е сам. Изследване на над 233 много богати хора установява, че повечето от тях (88%) казват, че отделят по 30 минути на ден за четене. Мнозина сред тях предпочитат нехудожествената литература, а тази за действителността и прогнозите за бъдещето. 

Мъск няма проблем да споделя кои са любимите му книги, посочва в материалa си Business Insider. За да се сдобием с представа как той гледа на бъдещето, тук следват 5 книги, които той препоръчва, за да обясни накъде сме се запътили.

...........

"Структури. Или защо нещата не се разпадат" от Джей И Гордън. (Structures: Or Why Things Don't Fall Down). В интервю за KCRW Илон Мъск посочи, че тази книга има по-достъпен подход в обясняването на инженерни принципи в сравнение с много академични текстове. "Тя е наистина много, много добра, ако искате да се сдобиете с основни познания зa структурния дизайн", казва той. Този бестселър е препоръчан и от Scientific American и Architect's Journal.

"Свръхразум: Пътища, опасности, стратегии" от Ник Бостром. (Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies). Мъск вярва дълбоко в силата на технологиите да помагат на хората. Но наред с това той е загрижен за потенциала на изкуствения интелект да вреди на хората. Тази книга си заслужава четенето, споделя в Twitter милиардерът иноватор. 

"Нашето последно изобретение" на Джеймс Барат (Our Final Invention). Мъск отбеляза, че тази книга за бъдещите възможности на изкуствения интелект си заслужава четенето, защото без съмнение му е помогнала да разбере неповторимите предимства и потенциалната унищожителност на AI. Книгата дори предполага, че умните машини, ако надминат нивото на интелигентност на хората, може да ни доведат до "край на човешката ера". 

"Живот 3.0: Да бъдеш човек в епохата на изкуствения интелект на Макс Тегмарк (Life 3.0: Being Human in the the Age of Artificial Intelligence). Шефът на SpaceX не е изцяло песимистичен за изкуствения интелект, но Макс Тегмарк - професор в MIT, пише този бестселър и набляга на въпроси какъв вид бъдеще искаме, или защо е важно да се уверим, че технологичните иновации отговарят на тези наши цели за бъдещето. 

"Нула до едно: Бележки за стартъпи, или как да изградим бъдещето" от Питър Тийл и Блейк Мастърс (Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future). 

Огромното богатство, което натрупаха някои хора в Силициевата долина, логично провокира интерес към т.нар. стартъп култура. Мъск бе на гребена на вълната през 1999 г. с неговата компания за онлайн разплащания X.com, която се сля с друга фирма на инвеститора Питър Тийл, за да възникне PayPal. Начинанието натрупа състояние за двамата и им помогна да се разположат върху картата на бизнеса. Мъск посочва тази книга на Тийл, заради написаните в нея цеенни неща за стартиращите компании от първо лице, казвайки "Питър Тийл изгради множество пробивни компании и "Zero to One" показва как той го направи". 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ