Лоши прояви на езика на тялото, от които трябва да се откажете

Лоши прояви на езика на тялото, от които трябва да се откажете

Лоши прояви на езика на тялото, от които трябва да се откажете

Често не е най-важно какво казваме, а как го казваме. Клише е, но е вярно. 

Езикът на тялото е решаваща част от комуникацията. Начинът, по който действаме, може да промени изцяло значението на това, което казваме. 

Лошите навици на езика на тялото често са най-трудни за преодоляване. И все пак, ако успеем да се откажем от тях, това със сигурност ще ни се отплати в бъдеще. 

Сайтът Business Insider представя нов материал за често срещаните знаци на езика на тялото, които правят лошо впечатление днес и се срещат сред хиляди хора.

Според авторите те са следните:

Играта с пръсти. Докосването на палеца, шаването с ръце. Ако сте свикнали с този навик може да е особено трудно да успокоите ръцете си и пръстите им, но е важно да предприемете стъпки, за да се освободите от него - той издава изнервеност и липса на лична сила и контрол, според експерта по езика на тялото Тоня Рейман, автор на книгата "The Power of Body Language", издадена в САЩ. 

Заиграването с косата. Оставете косата си намира. Когато постоянно въртите кичури между пръстите си, вдигате я над скалпа или правите нещо друго, освен че може да й навредите с времето, не се борите със стреса, а го създавате. 

Заставане в отбранителна поза. Например облегнат на бюро с изпънати ръце върху него, леко приведен към седящия на бюрото, или пък разговарящ със събеседник със скръстени ръце. Тези пози ви правят да изглеждате отбраняващи се, но и еподходящи за доверие. И още: Винаги трябва да държите ръцете си видими по време на разговор. Ако са зад гърба ви или другаде, внушението е, че може би криете нещо, казват експерти. 

Вървене на зиг-заг по тротоара. Хората са доста критични същества по природа. BBC съобщи, че начинът, по който вървим, може да определи преценката на другите дотолкова, че дори да има значение дали ще бъдем ограбени на улицата или не - престъпниците е по-малко вероятно да се прицелят в хора, крачещи с увереност. Може да е трудно да измените походката си след като сте паднали в капана на този навик, но е важно. 

Забравяте да се усмихвате. Усмивката демонстрира увереност, откритост, топлина и енергия. Тя провокира огледалните неврони в хората да отговорят по същия начин и да се усмихнат обратно. Без усмивка човек често е считан за мрачен и отчужден. 

Изглеждате разсеяни. Няма нищо по-разочароващо и дразнещо от да разговаряме с някой, който видимо не обръща внимание на това, което му казваме, сякаш не го интересува. Неуважително е. Някои хора наистина може да са заети в момента, но други са изкушени да си погледнат телефона си или друго. Това е груб знак и отблъсква. 

Отпуснато ходене, влачене. Изправете се. Ужасната поза лесно се развива, особено ако работим на бюро през по-голямата част от деня. Но влаченето на крака е вредно за здравето и ни кара да изглеждаме неуверени. Вредно е за гърба. Подобрете здравето и имиджа си, като застанете прави. 

Несъществуващ или агресивен контакт с очи. Твърде дългото "зяпане" кара всеки, с когото разговаряте, да се притесни от вас и да се почувства неудобно. От друга страна, изместването на очи от човека отсреща показва липса на самочувствие. 

Скованост. Определено не е хубаво да подскачате постоянно на място, но и твърде неподвижната позиция също ще смути хората и ще ги накара да се чувстват напрегнати или ще им внуши, че не сте заинтересовани от това, което ви се казва. 

Противоречие между вербалната и невербалната комуникация. Може да казвате правилните неща, но ако езикът на тялото ви не им съответства, в крайна сметка ще предадете на хората емоционално съобщение "На мен не може да се вярва". Така те ще бъдат отблъснати. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ