Не търсете просто добър бизнес. Търсете вашия бизнес!

Не търсете просто добър бизнес. Търсете вашия бизнес!

Хиляди млади или по-възрастни хора по света всеки ден взимат важното решение да започнат бизнес. Ако излезете на улицата, почти всички бизнеси, които срещате, са жизнеспособни, например, железарията, пекарната, шивашкото ателие. Всички те са добри, но не всички са за вас. Някои несъмнено са по-добри бизнеси в строго финансово отношение - имат повече печалби, регистрират по-големи продажби и имат по-добра възвръщаемост. Но внимавайте! Това не е единственият параметър за избор на бизнес, който да предприемете. Дори не е най-важното. ROI (възвръщаемостта на инвестициите, бел. ред.) е чудесен параметър за инвестиране, но не и за предприемачеството. Има хиляди или милиони различни бизнеси, но има само един човек с вашето ДНК и този човек сте вие. Всички хора сме уникални по много начини и преди всичко сме родени със сила, която ни отличава от другите, а тази сила се нарича талант.

Талантът е първата стъпка към предприемачеството. Това е съвкупността от способности и сили, с които се раждаме. Талантът е дар, който ни се дава, но от нас зависи да го укрепваме и пускаме в действие. След като разполагате с определен набор от умения, помислете какви неща са по-лесни за вас, отколкото за другите хора? Кои предмети са ви били по-лесни в училище? Какви неща казват другите хора за вас? Може би вашият талант е в работата с цифри или сте добър оратор, може би успявате лесно да убеждавате хората около вас, или сте спортна натура, а може би имате наклонности за рисуване. Може дори да имате повече от един талант. Но никой, абсолютно никой няма всички таланти.

Талантът е част от това, което сме. И ако изберем бизнес или кариера, съобразени с него, тогава ще бъде много по-лесно да изпъкнем, да продадем и да израстваме, да бъдем успешни в бизнеса. Някои хора ще ви кажат, че постоянството е по-важно от таланта, но те грешат. Ако не си талантлив, няма значение колко упоритост влагаш - никога не можеш да бъдеш най-добрият. Може да си "приемлив" или "достатъчен", но никога не си най-добрият. Или накратко казано: талант с постоянство ще ти даде истинското предимство.

Затова първата стъпка в стартирането на бизнес или избора на кариера е да се погледнете в огледалото и да се запитате: Какво съм аз? Какви са моите природни таланти, които могат да бъдат превърнати в бизнес: художествен, спортен, научен, ръчен, умствен и социален. Навсякъде има пари за тези, които знаят как да се поставят на идеалното си място, в своята стихия. 

Втората стъпка към успешен бизнес е да следвате страстта си. Често можете да чуете от хората около вас следната концепция: "Прави това, което обичаш" или "Следвай страстта си". Страстта е нещо, което можете да правите в продължение на много часове, без да се уморявате, без да се отегчавате и което бихте направили, дори ако не получавате пари за него. Това е нещо, което ви харесва, обичате и кара времето да минава, без да го осъзнавате.

Само че страстта без талант не води до никъде и може да се превърне в неизчерпаем източник на разочарование и поражение. Затова повтарям: не търсете бизнес в това, което обичате. Търсете бизнес там, където се срещат вашите таланти и страсти, защото следването на талант без необходимата страст скоро води до изоставяне на кариерата.

Третата стъпка е да намерите пазар за това, което правите. И повярвайте ми: има пазар за всичко. Познавам успешни художници, както и успешни адвокати, философи, и дори продавачи. Както потвърждава Сет Годин в последната си книга Linchpins (Essentials), това, че се научавате да продавате, не означава, че губите същността си. Намирането на вашия пазар може да означава трансформиране на вашия продукт, търсене на платформи или преосмисляне на цялата ви кариера. Светът няма да ви възнагради магически за това, което обичате да правите. Трябва да правите това, което малцина искат: да проектирате уменията си като бизнес, а не само като хоби. Това включва да си направите план, бюджет, да наемете хора, да се популяризирате и дори да плащате данъци. Тук много хора спират, защото просто не искат да се занимават с всички тези проблеми. Те искат бизнес, който е забавен 100% от времето, но това не съществува.  

Парите са навсякъде, но първо трябва да знаете кой сте и какво искате. И накрая, да намерите инструментите, за да предложите стойност, която пазарът признава като полезна. Вашата уникална комбинация от талант и страст побира десетки различни бизнеси. Преди да обмислите окончателен бизнес, обаче, направете си списък с 10 или 15 неща, които се вписват във вашите талант и страст. 

Източник: Франсиско Гарсия Пиментел за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ