Някои прости истини за постигане на спокойствие

Някои прости истини за постигане на спокойствие

Странно, как някои неща ни се струват важни в моментa, когато ги правим. После, когато погледнем назад, осъзнаваме, че изобщо не са били такива.

Какво може да е по-важно от това да живеем с пълния си потенциал? Да живеем толкова добре, колкото е възможно? Да бъдем максимално здрави? Да се забавляваме със семейството и приятелите си? Да бъдем добри родители? И така - кои са важните неща, които трябва да направим? Ето един списък с действия за така наречения по-щастлив живот:

1. Давайте го по-леко! Не се дръжте сякаш са ви потънали гемиите.

2. Забравете обвиненията. Можете да се занимавате с тях или пък да се захванете с истинските проблеми. След като изхабим достатъчно енергия в това да обвиняваме някой друг, се чувстваме малко по-добре, но... само временно. А проблемите все още не са разрешени. 

3. Забравете вината. Вината има съвсем нищожно предназначение. Не можете да се върнете назад и да промените случилото се. Ако сте забъркали някаква каша, извинете се и продължете напред. 

4. Забравете късмета. Някои разчитат, че именно той ще им донесе щастие и успех. Но късметът идва, когато подготовката се срещне с възможността. Късметлиите са тези, които са добре подготвени, разпознават възможностите, когато се появят и се възползват от тях. 

5. Създайте собствена верига от обстоятелства. Ако не харесвате начина, по който се случват нещата, променете посоката, в която те са поели. Не се примирявайте със сегашното положение и се хванете на работа.

6. Фокусирайте се върху това, което трябва да направите в момента. Прекалено много време се губи в оплакване на неща, случили се в миналото или в притеснения за такива, които биха могли евентуално да се случат в бъдеще. Миналото е точно това – минало. Бъдещето вероятно няма да бъде толкова лошо, колкото си го представяте. Фокусирайте се върху настоящето. То е единственото, с което трябва да се занимавате.

7. Спрете да настоявате винаги да сте прави. На всички ни харесва, когато се окажем прави. Избирайте битките си. Понякога не си струва да се инатим. Всъщност в повечето случаи е така.

8. Бъдете широко скроени. Не бъди дребнави – това е изключително непривлекателно.

9. Бъдете, колкото се може по-здрави. Трудно е да бъдем щастливи, когато сме болни. Това ни краде от времето. Както казва американският експерт в областта на продажбите, Том Хопкинс: „Да бъдеш богат и болен е глупаво“.

10. Хвалете другите. Отнема само секунда да бъдем мили с някого. „Добро утро.“ „Хубава рокля.“ „Днес изглеждаш чудесно.“ „Добра работа.“ Толкова е лесно да кажем нещо такова. На нас ще ни струва съвсем малко време, а за човека, който получава комплимента, приятното усещане ще остане в продължение на седмици.

11. Продължавайте да учите. Ум, който е изправен пред предизвикателства и е постоянно упражняван, е по-щастлив от отегчения ум. Четете! Ходете на семинари и курсове! Гледайте образователни програми! Посещавайте музеи! Запишете се в някой клуб по интереси! И пак - четете!

12. Преодолейте нуждата от чуждото одобрение. Развийте отношението „Това, което си мислите за мен, не е моя работа“. Ще се почувствате много по-щастливи. 

13. Запълнете живота си с дейности, които ви доставят удоволствие. Ако измислите, как всеки ден да правите дори само едно нещо, което наистина ви харесва и след това постепенно увеличите времето, през което се занимавате с него, ще бъдете много по-щастливи.

14. Научете се да си почивате. Няма да ви отнеме много време. Не ви е нужна цяла ваканция, за да си починете. Трябва да намерите някакъв момент всеки ден, когато можете да дадете почивка на ума и тялото си.

Прочетете пълния текст на страницата на Obekti.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ