Спрете да се разсейвате!

Спрете да се разсейвате!

Спрете да се разсейвате!

Звънене на телефони. Шум от писане по клавиатурата. Натрапчиви мисли. Съвременният живот е изпълнен с разсейвания. Без съмнение проблемът с концентрацията може да засегне всеки. Почти три четвърти от висшите ръководни кадри се борят с разсеяността си поне част от времето, сочат данни от проучване на Harvard Business Review. Това означава, че дори вашият стажант, колега или шеф вероятно също се опитва да спре да се разсейва.

Решението, разбира се, е да измислите как да накарате вашите разсейвания да избледняват във фонов шум. Можете да изключите телефона си, но ако не въведете някакви други конкретни мерки, умът ви вероятно отново ще изпадне в подобни нежелани моменти.

Ако сте се опитвали да останете съсредоточени безуспешно не приемайте непременно, че тази задача е невъзможна. Започнете с прилагането на следните практики.

Поемете контрола над графика си 

Повече не е повече. Това е по-малко, особено когато става въпрос за претоварен календар. Намалете ангажиментите си. Отворете календара си веднага и започнете да категоризирате кое е важно и кое не толкова.

Докато обмисляте всяка отговорност, се запитайте дали някой друг може да заеме вашето място.  Разбирането на това, което е "хубаво да завършиш" и какво е "важно да завършиш", ви помага да премахнете задълженията си. Когато списъкът ви със задачи е по-малък, можете да се съсредоточите повече върху всеки елемент, вместо да бързате.

Започнете да практикувате медитация 

Практикуването на техники за медитация може да бъде предизвикателство, особено за хора, свикнали да живеят 100 мили в час. Въпреки това медитацията може да ви помогне да намалите общите си нива на стрес и да успокоите бързо изгарящия ум.

Не е нужно да посещавате йога студио, за да медитирате. Можете просто да преминете през някои основни упражнения, които ще ви помогнат да съберете мислите си. Високо оценена 5-минутна техника за медитация включва затваряне на очите и отпускане на тялото. Оставете ума си да се скита свободно в продължение на цели пет минути. Не се опитвайте да насочите мозъка си в определена посока.

Някои хора обичат да си тананикат тихо, докато извършват своите медитации. Други обичат да пускат музика на заден план. Мнозина предпочитат тишината или звуците на природата, ако са близо до прозорец или на открито. 

Дайте приоритет на съня си 

Знаете, че човек трябва да си почине добре през нощта. За съжаление 11% от възрастните признават, че никога не получават необходимия сън. А 70% имат проблеми със съня поне веднъж месечно. Липсата на сън, дори малко, може да изяде способността ви да се съсредоточите. Едно от решенията е да започнете да практикувате хигиена на съня. Тоест, започнете да прилагате последователни стъпки към рутината си преди лягане.

Пример за здравословен режим на хигиена на съня може да бъде да се чете 20 минути преди лягане в 23:00 часа. След това настройте алармата си за 6:00 сутринта. Дори ако имате проблеми със заспиването веднага, не трябва да се отказвате. В рамките на три седмици от последователното упражняване на съня ви, тялото ви ще се приспособи. Ще се чувствате по-малко разсеяни по време на ежедневните си дейности. 

Не можете да избегнете всички разсейвания в живота си. Независимо от това, можете да попречите на много от тях да изядат вашето лично и професионално удовлетворение.

Източник: Джон Рамптън, предприемач, инвеститор и основател на инструмента Calendar, за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
С мъдър подход към емоциите
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Три прости числа за борба със самотата
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна