Съветите на Джеф Безос за „умна” бизнес стратегия

Съветите на Джеф Безос за „умна” бизнес стратегия

Знаете ли, че един от най-често задаваните въпроси на изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос е да даде прогноза какво ще се случи след 10 години? А знаете ли как отговаря един от най-богатите мъже в света? Ами, той обикновено свива рамене и отвръща, че това е напълно погрешен подход към бизнес стратегията.

„Има нещо, за което рядко ме питат: „Какво няма да се промени през следващите 10 години?” Отговорът на този въпрос ще ви позволи да организирате дейностите си. Можете да работите върху това с увереност, знаейки, че цялата енергия, която инвестирате днес, ще ви донесе дивиденти за 10 години”, каза Безос при откриването на конференцията на Amazon за изкуствен интелект и роботика Re-Mars.

Конкретно за проекта Amazon, например, Джеф Безос е уверен, че през следващото десетилетие хората все още ще се нуждаят от ниски цени, бърза доставка и голям избор.

„Невъзможно е да си представя хората да ми казват: „Джеф, обичам Amazon. Просто искам да превозвате стоките малко по-бавно. Или: Обичам Amazon, но искам цените да са малко по-високи”, казва изпълнителният директор на американската компания.

Според Безос, когато един лидер знае как да идентифицира важните идеи, които са стабилни, а те по правило са свързани с нуждите на клиентите, това определя и неговия подход към организирането на бизнеса - в какво да инвестира и дори какви рискове да поема. И обратното, ако започнете с неща, които ще се променят, например, от конкурентите и техните действия, то това означава, че вие постоянно ще трябва да променяте стратегията си, на мнение е той.

„Ако знаете, че нещо няма да се промени, не е нужно да правите много изследвания по този въпрос. Щом започнете да мислите за това по подходящ начин, като за нещо важно, фундаментално, можете просто да запишете отговорите”, смята още Джеф Безос.

Източник: Business Insider

Редактор: Нели Тодорова

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ