Грешките, които повечето хора правят на интервю за работа

Грешките, които повечето хора правят на интервю за работа

Грешките, които повечето хора правят на интервю за работа

Добрата подготовка за интервюта е ключова за стартирането, а след това и за изграждането на една успешната кариера.

За съжаление, малцина са тези, които се справят безпроблемно с този етап от професионалното развитие. Повечето хора се изнервят, когато се сблъскат с група от експерти , от чието решение зависи дали ще получат желаната работа или не.

Не е лесно да посрещнете „Денят на страшния съд“ без да изпитате притеснение и неспокойство. Много хора се опитват да избегнат тези чувства като се представят за някой, който всъщност не са, приписвайки си роли и качества, които са им чужди. Както може да си представите, резултатите от този подход са катастрофални.

Като докторант по клинична психология, имах късмета да присъствам средно на 7 интервюта за работа годишно в рамките последните 4 години. Въпреки че все още имам какво да науча, участието в интервютата с елитни психолози и терапевти, обучени да разчитат и тълкуват човешкото поведение, ми разкри много ценни уроци, които бих искал да споделя.

Това са 10 грешки, които повечето хора правят на интервю за работа, и начините да ги избегнете.

1. Не отделяте достатъчно време, енергия и усилия за подготовка

Хората, които не бяха си направили труда да проучат компанията, нейната мисия, както и типа хора, които често наемат, създават предварителна предпоставка за провал. С времето разбрах, че познанията на фактите за организацията, са също толкова важни за моето представяне и ниво на комфорт, колкото готовността да отговарям на въпроси, касаещи моята личност. Отделете достатъчно време, за да изградите доверие в себе си и да опознаете по-добре компанията, в която кандидатствате.  

2. Забравяте за езика на тялото и добрата стойката

Като психолог в обучение, започнах да забелязвам поведенчески тенденции в начина, по който се държа и общувам с останалите. Например, когато съм нетърпелив, кръстосвам ръце и се облягам назад. Познавайки собствените си странности, аз се старая да управлявам езика на тялото си по такъв начин, че да изразявам откритост, стабилност и приветливост. Това поведение изпраща на  другите сигнал, че аз съм човек, на който могат да разчитат и да имат доверие. Освен това, то носи и допълнителната полза от успокояването на собственото ми съзнание. Научете се да обръщате внимание на начина, по който се държите в стресови ситуации, за да избегнете изпращането на нежелани сигнали.

3. Говорите твърде много

Аматьорите си мислят, че трябва да покрият всяка възможна точка от плана за интервю, за да изглеждат компетентни. Тази тенденция често работи в техен ущърб, защото интервюиращият започва да обръща повече внимание на тяхното безпокойство, отколкото на съдържателността на речта им.

Мълчанието може да бъде мощен инструмент в процеса на общуване, разберете кога е удачно да правите пауза и кога отговорът ви е достатъчно добър, без да има нужда от допълнителни пояснения.

4. Страхувате се да се върнете към предходни теми и въпроси

Едно нещо, което ценят както психолозите, така и интервюиращите, е умението за себерефлексия, известно още като самоанализ.  Това умение е свързано с емоционалната интелигентност и играе ролята на отражение, за това как вашите действия засягат другите. Понякога е напълно уместно да свържете отговора си със нещо, което сте споменали по-рано. Научете се да забелязвате модели и тенденции във вашите съобщения и не се страхувайте да се връщате към предходни елементи от вашата реч, особено когато те показват добре развито самосъзнание.  

5. Мрънкате и говорите, без да обмисляте думите си

Няма нищо по-лошо от неловката тишина и изсипването на несвързани думи по време на интервю, особено когато говорим за груповия вариант. Ако не може да издържите на натоварването по време на едно по-интензивно интервю, как мислите, че ще се справите с хаоса и напрежението в работата?

Вместо да бързате или да си мълчите, кажете на интервюиращия, че имате нужда от няколко секунди, за формулирате отговора си. Това показва увереност и хладнокръвие, които ще бъдат оценени подобаващо.

6. Не подкрепяте думите си с примери и доказателства

Да разкажете за себе си и за начина, по който работите, е хубаво, но да покажете как стоят нещата на практика и да обясните защо използвате тези методи е още по-добре.

Покажете на интервюиращия примери от реалния живот и видими резултати от вашата работа. Статистическите факти ще направят вашите твърдения по-състоятелни и значими.

7. Подценявате значението на външния вид

Факт е, че живеем в повърхностен свят, в който външният вид е от изключително значение. Например, аз съм наясно, че брадата ми внушава представата за мъдрост и мъжественост, докато лилавата ми риза показва, че съм в контакт с моята женствена страна и творческа натура, а очилата ми казват „Хей, вижте, аз съм интелигентен!“ Всяко нещо върху вашето тяло говори за това, кой сте всъщност. Внимавайте с съобщенията, които изпращате към другите.

8. Не си подготвяте въпроси, които да покажат вашата компетентност и любопитство

Най-голямата новобранска грешка е да не подготвите въпроси, които да зададете на интервюиращия. Не бъдете човекът, който ще завърши интервюто без да зададе допълнителни въпроси, които да затвърдят идеята, че наистина искате този пост. Съставете списък с въпроси, които да подчертае вашето внимание към детайла и способност за критично отсяване на информация.

9. Не успявате да подчертаете собствената си стойност и да обясните с какво ще бъдете ползен на компанията

В общи линии, интервюто за работа е подобно това да се опитвате да завържете романтична връзка с някой, който е убеден, че не се нуждае от вас. Ако не обясните защо си подхождате, няма особено голям шанс да отидете на среща.

Покажете с какво може да допринесете за тази връзка и каква ще бъде взаимната полза от вашите взаимоотношения.

10. Позволявате стреса и тревожността да съсипят вашите встъпителни и заключителни думи

Стресът е нещо, от което никой не може да избяга. Въпреки това, дайте всичко от себе си, за да се концентрирате и да запазите спокойствие в най-важните моменти от вашето интервю.

Матю Джоунс, терапевт и писател, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ