3 признака, че сте проблемен служител

3 признака, че сте проблемен служител

Почти на всяко работно място има поне един служител, който е трън в очите на всички свои колеги. Сещате се, този, който винаги е негативен, този, който постоянно тормози и разсейва другите. Както се казва „гнилата ябълка, която ще отрови екипа“.

Какво обаче бихте направили, ако се окаже, че вие сте този човек?

Преди да отхвърлите напълно тази възможност, обърнете внимание на някои общи черти, които са характерни за токсичните служители. Ако те ви напомнят за някой, който виждате, когато се погледнете в огледалото, има няколко стъпки, които трябва да предприемете, преди вашите лоши навици да разрушат кариерата ви.

1. Мислите, че светът се върти около вас

Това е нещо, което се случва на повечето от нас, поне веднъж в нашия живот. Всеки минава през трудни времена или фази, когато има нужда от повече внимание от обикновеното.

Може би наскоро сте преживели трудна раздяла или неотдавна сте научили за тежко заболяване на член на вашето семейство. Може би се съмнявате в собствените си качества и способности. Независимо каква точно е ситуацията, тези дълбоко вкоренени чувства на гняв, депресия и тревожност могат да се проявяват под формата на поведение  и начин на мислене, при който вие поставяте себе си в центъра на всеки разговор с вашите колеги.

Следващият път, когато участвате в групова дискусия на работното място, положете усилия да слушате повече и да говорите по-малко. Бъдете интроспективни, като обърнете специално внимание на жаждата за внимание, която ви кара да кажете нещо, което да насочи разговора обратно към вас. Вместо да се отдавате на това желание, попитайте нещо ваш колега. Дайте му думата и му позволете да отвлече ума ви от вашите проблеми.

Говорете за себе си, когато дискусията или ситуацията наистина се върти около вас или когато това може да допринесе за разговора. В противен случай, практикувайте своите умения за слушане и позволете на другите да застават под светлината на прожекторите от време навреме.

2. Имате пасивно-агресивно поведение

Пасивно-агресивното поведение е едно от най-характерните неща за проблемните служители. Вие прекарвате повече време на работното място, отколкото навсякъде другаде, освен вашия дом. Пасивно-агресивните изблици, като изричането на подигравателни комплименти, пренебрегването на колега или умишленото му изключване от важен разговор, може да хвърли тъмен облак върху целия офис.

Ако пасивно-агресивното поведение се е превърнало в хронично за вас, трудно може да осъзнаете кога му се отдавате и още по-трудно може да направите нужните промени.

Първата стъпка е да научите повече за самия феномен. Пасивно-агресивното поведение може да се проявява като механизъм за отбрана или за справяне с травма. Токсичните служителите, които показват пасивно-агресивни тенденции, обикновено го правят, когато се чувстват застрашени или несигурни.

Вместо да изразявате чувствата си чрез агресия към вашите колеги, намерете по-продуктивен начин за разпускане на нервите, като например физическите упражнения. Поддържайте висока физическа активност през деня, било то преди работа или по време на обедната почивка. Излизайте на кратка разходка на всеки няколко часа, за да избягате от компютърния екран. По този начин работата ви ще бъде по-приятна и вие няма да трупата толкова гняв, който да си изкарвате на вашите колеги.

3. Завиждате на чуждия успех

Завистта е често срещана човешка черта, която може да превърне всяко работно място в кошер с пчели. Това важи в особена сила, ако сте един от най-добрите служители в работата. Сещате се, този, който получава всички повишения, награди и похвали.

Ако някой ваш колега започне да получава повече внимание от вас, лесно може да станете ревниви и да се превърнете в най-негативния член на екипа. Завистта ви може да се изрази директно или чрез пасивно-агресивно поведение, като саркастични подмятани и поздрави за вашите колеги, които са получили голяма възможност да се докажат.

В основата на завистта се крие несигурността. Важно е да осъзнаете, че успехът на вашия колега по никакъв начин не омаловажава вашите постижения. Спрете да се сравнявате с другите. Поддържайте целите си вътрешно и запазете фокус върху тях, по този начин ще се чувствате по-уверени, дори когато някой друг получи нещо, което вие сте искали.

Обръщането на прекалено много внимание на чуждите постижения може да ви отдалечи от собствените ви успехи и цели в кариерата. Вместо да им завиждате, споделете успеха на вашите колеги и предложете вашата подкрепа. Пренасочете енергията си от ревнивост към нещо позитивно, като си поставите за предизвикателство да постигнете още по-големи резултати.

Ако тези признаци, характерни за проблемните служители ви звучат познато, не изпадайте в паника - никога не е късно да се промените към по-добро. След като започнете работа по премахването на вашите токсични навици, бързо ще започнете да забелязвате много положителни промени във вашата кариера.

Джон Бойтнот, журналист и дигитален консултант, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ