"Добре ми е така..."

Добре ми е така...

"Добре ми е така..."

Има много причини, заради които хората предпочитат да се придържат към зоната на комфорт, с която са свикнали.

Рискът при поемането в нова посока, страхът от нестабилни доходи и външния натиск от техните близки и познати и познати, са само част от факторите, които отказват хората от преследването на техните мечти. 

В много от случаите, самите хора, които имат нужда от промяна, си намират извинения да продължат по същия път.  Те сами се разубеждават да последват мечтите си.

Едва след като осъзнаят, че са работили срещу собствените си интереси, ще бъдат в състояние да спрат да казват „Ами ако…“ и ще започват да казват „Защо не…“

Има голяма вероятност да пречите на развитието на вашата кариера, ако често си повтаряте следните фрази:

1. „Достатъчно съм щастлив на тази позиция“

Хората постоянно използват фразата „достатъчно добро“. Обикновено, те опират до нея, когато трябва да оправдаят не дотам перфектна ситуация или да се откажат от гоненето на по-високи цели.

Замислете се, спомняте ли си да сте използвали изразът ,достатъчно щастлив", когато действително сте били щастливи?

Човек си казва тази лъжа, когато е оставил мечтата си на заден план и всячески се опитва да я игнорира и забрави. Този тип извинение може да бъде ефективно в началото, но с времето илюзията се разпада.

Представете си как би изглеждала ситуацията след 5 години. Все още ли сте доволен от позицията си или напълно сте напълно прегорели? Как биха изглеждали нещата, ако сте се ориентирали към друго поле на развитие? Обичате ли работата си?

Когато осъзнаете, че стоенето на едно място няма да разреши вашите проблеми, промяната на кариерата ще бъде по-безболезнена и по-малко рискова.

2. „Не е възможно от финансова гледна точка“

Финансовите предизвикателства са изключително натоварващи, както от логистична, така и от емоционална гледна точка. Може да имате студентски дълг, да опитате да спестите пари за апартамент или пък просто да изпитвате трудност с покриването на ежемесечните сметки.

Ако промяната на кариерата изисква инвестиции в допълнително образование или обучение, най-отговорно и рационално би било да изчакате.  Особено ако се чувствате преокупирани с управлението на вашите финанси и изпитате ужас от мисълта за трупане на допълнителни разходи.

Вместо да отлагате реализацията на вашите цели, потърсете експерт, който да ви помогне да разберете по-добре финансовата си ситуация и да промени начина, по който гледате на разходите и спестяванията. 

3. „Инвестирал съм твърде много“

Единствено вие знаете какво ви е струвало да стигнете дотук.  Инвестирали сте много време и пари в придобиването на образователни степени и в изкачването на професионалната стълбица, за да достигнете до положението, в което се намирате в момента.

Мисълта, че трябва да започнете отначало и да повторите всичко това е смазваща. Един кратък поглед в това бъдеще е достатъчен, за да ви откаже дори от най-вълнуващите ви амбиции.

Все пак, кой би искал да започне от нулата?

За да се преборите с тази идея, трябва да промените начина си на мислене.  Истината е, че няма да започнете от нулата. Дори и да не може да приложите всички умения, с които разполагате, придобитият опит няма просто да се изпари.

Помислете за качествата, които ви помагат да се справяте отлично с настоящата си работа. Много вероятно е голяма част от тях да ви бъдат от полза и в мечтаната кариера. В повечето случаи точно това е и причината да се интересувате толкова много от нея.

4. „Ще разочаровам важни за мен хора“

Решението да запазите настоящата си позиция може да бъде подвластно на външен натиск, породен от страха, че решението за промяна може да разочарова хора, които са важни за вас. 

Не искате да подложите семейството си на период на несигурност и нестабилност, характерен за големите преходи. Може би се чувствате отговорни към колегите, които разчитат на вас, или пък мениджърите, които са ви помогнали да се издигнете в професионалната ви кариера. Дори и най-близките ви приятели могат да дадат прибързана оценка на големите промени във вашия живот.

За да се справите с този натиск, трябва да си припомните няколко неща.

На първо място, важните хора във вашия живот искат само най-доброто за вас. Второ, ако някой е разочарован от вашия избор, знайте, че неговите съвети, дори и с най-добри намерения, може да бъдат погрешни.

По материал от TheMuse.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ