Не приемайте по-малко от това, което заслужавате

Не приемайте по-малко от това, което заслужавате

Не приемайте по-малко от това, което заслужавате

Ако сте на пазара на работна ръка, несъмнено знаете колко важно е да четете изключително внимателно обявите за работа. Подминаването на някои привидно малки и незначителни подробности може да доведе до отхвърляне на вашата кандидатура или още по-лошо - до интервю за работа на място, което не е подходящо за вас.

Второто е много по-сериозен проблем, отколкото повечето хора осъзнават. Не само че ще си изгубите времето с кандидатстването за позиция, която не ви пасва, но може дори и да се озовете в ситуация, в която да бъде избран за нея и да бъдете прилъган да започнете работа, която всъщност не отговаря на вашите искания. Именно за това е важно да четете внимателно обявите за работа. Ако отделите нужното време, за да сканирате обявите за предупредителни сигнали и знаци, които показват, че офертата не е правилната за вас, ще си спестите много време, енергия и нерви, които може да ви струва кандидатстването за погрешната позиция. Ето няколко предупредителни знака, за които трябва да бъдете особено внимателни:

1. Дълъг списък от изисквания

Всеки работодател иска да се увери, че ще привлече на работа възможно най-квалифицираните кандидатите на пазара за конкретната позиция. Идва обаче момент, в който някои компании прекаляват с изискванията към потенциалните кандидати. Ако една обява за работа съдържа дълъг списък със строго специфични изисквания, каквито по-голямата част от професионалистите в тази област не покриват, то това може да е знак, че работодателят има нереалистични очаквания, които могат да се превърнат в едно истински кошмарно преживяване, ако приемете да работите за него.

2. Липсващи или неясни детайли около длъжностната характеристика

Целта на длъжностната характеристика е обясни какви са изискванията за кандидатстване за дадена позиция и какво се очаква от кандидатите за нея. Ако попаднете на обява за работа, в която липсват редица детайли около предлаганата позиция, то това е знак, че си имате работа с компания, която е неорганизирана или управлявана от некомпетентен мениджър(поне от гледна точка на отдела за човешки ресурси). Освен това, липсващите подробности могат да бъдат знак за това, че компанията все още не е решила какви точно ще бъдат ежедневните отговорности, които ще трябва да бъдат извършвани от кандидата, получил предлаганата позиция. Освен ако не сте всестранно развит талант, който може да се приспособи към абсолютно всяка професионална среда, това не е ситуация, в която искате да попадате.

3. Липсваща информация за предлаганото заплащане

Не е необичайно компаниите да пропускат детайли за заплащането, което предлагат за определена позиция, в обявите си за работа. Въпреки че понякога се предлага определен диапазон на заплащане, работодателите не обичат да се ограничават с конкретни числа. Така те си оставят отворена вратичка, за да могат да понижат офертата, ако се нуждаят от спестяване на пари, или да я повишат, когато попаднат на кандидат, който искат да привлекат на всяка цена. Ако се натъкнете на обява за работа, в която не се споменава нищо за заплащане или за условията на труд в компанията.

4. Твърде много клишета

Когато една компания претъпква обявата си за работа с изтъркани маркетингови фрази и бизнес клишета, които целят да привлекат вниманието ви, но в действителност не означават нищо, това е знак, че не тя не обръща особено внимание на офертата. Ако тя не е положила нужните усилия, за да създаде адекватна обява за работа, то може да очаквате подобно несериозно отношение и в други сфери на работата. Изобилието от клишета показва и че работодателят не е искрен в отношението си към потенциалните си служители, а това трябва да е повече от достатъчно, за да ви убеди да стоите настрана.

В днешния динамичен и конкурентен пазар на труда, няма причина да се примирявате с нещо по-малко от това, което заслужавате. Следващият път, когато видите обява за работа, отговаряща на някои от изброените тук примери, приемете това за знак, че трябва да я подминете. В противен случай може да се окажете на работно място, което не отговаря на вашите очаквания и ви прави нещастни.

............................

Мъри Бекман за Fool.com        

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември