Как да постигаме целите си: 4 важни урока

Как да постигаме целите си: 4 важни урока

Как да постигаме целите си: 4 важни урока

Всички имаме цели. Как да постигнем тези цели е най-често срещаният въпрос от страна на младите предприемачи. Истината е, че не е толкова сложно, колкото си мислите. Понякога е достатъчно да направите крачка назад, за да видите по-голямата картина.

Това са четири важни урока, които трябва да научите, за да постигнете целите си.

1. Концентрирайте се върху това, от което се нуждаете, а не върху това, което искате

Може би мечтаете да имате голяма къща и три коли, но имате ли наистина нужда от всичко това? Определянето на реалистични приоритети е изключително просто, но по някаква причина, повечето хора не могат да се справят с тази концепция. Вашето „искане“ не е нищо друго освен фантазия.

Трябва да бъдете мотивиран и да изпитвате истинска страст към това, което искате да постигнете, или то никога няма да се превърне в реалност. Някои дори биха казали, че желанието ви трябва да е толкова силно, че да граничи с отчаянието.

2. Извлечете си поуки както от положителните, така и от отрицателните преживявания

Животът никога не е само добър или само лош, така че, трябва да се учим и от двете крайности. Когато се намирате в добър период от вашия живот, помислете за това, как сте стигнали дотук. Как може да възпроизведете отново същия успех? Когато сте в противоположната ситуация, трябва да помислите за това, как да изплувате от дъното, въпреки негативните обстоятелства.  Обмислете причините за провала и намерете начин да избегнете тяхното повторно възникване.

Отделете малко време всяка седмица, за да преосмислите вашите успехи и провали. Това е единствения начин да достигнете до точката, в която вашите цели ще се превърнат в реалност. Няма нужда да прекалявате с анализите след всеки проект, но би било добре да си  вземете някаква поука от всяко преживяване, което е оставило значима следа във вашия живот.

3. Не губете от поглед наградата

Лесно е да изгубиш фокус, когато се занимаваш с няколко начинания наведнъж. За да съсредоточени върху целта, трябва винаги да имате краксрочен, среден и дългосрочен план. Подлагайте на съмнение всичко, което правите.

Задавайте си въпроса: „Допринася ли това, което правя в момента за постигането на моите краткосрочни, средни и дългосрочни цели?“. От ключово значение е да сте сигурни, че това, което правите, наистина ще ви бъде от полза. Ако отговорът на този въпрос е „не“, трябва да преосмислите вашите ангажименти. Запазването на концентрация върху приоритетите е нещото, което ще ви попречи да си губите времето за задачи, които в крайна сметка нямат значение. 

4. Най-важният урок е да мислите, както преди, така и след всяко действие

Помислете за това, дали действието, което се каните да предприемете, ще ви отведе по-близо да вашите цели. Помислете за това, което вече сте направили, и преценете дали щяхте да справите по-добре, ако бяхте взели различно решение, или нещата са се получили точно както сте искали.

Може да бъде трудно да се откажете, когато сте по средата на нещо, но това е най-важната част от пътя към успеха. Когато се научите да го правите, ще започнете да постигате повече резултати с всяко едно действие.

По материал от Entrepeneur.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила