Да, вие наистина израствате, макар да стоите на едно и също място

Да, вие наистина израствате, макар да стоите на едно и също място

Да, вие наистина израствате, макар да стоите на едно и също място

Когато от дълги години работите на една и съща позиция и имате чувството, че това няма да се промени скоро, лесно може да попаднете в капана на депресията и да започнете да си мислите, че сте изпаднали в безизходица. Това може да създаде у вас притеснения, че вашите познания и умения са остарели, че сте започнали да изоставате от вашите колеги, които вървят напред.

Истината обаче е, че дори и да сте на сте на същия пост, на който сте били, когато сте започнали работа, това не означава, че не сте постигнали напредък. Да, важно е шефът ви да оценява вашите заслуги и развитие (и ако не сте получили повишение от известно време, то определено си струва да разпитате за причините), но това не винаги идва под формата на по-висока заплата или на издигане в длъжност.

Това са 5 признака, които показват че се справяте добре с работата си, дори и да не го осъзнавате.

1. Получавате по-позитивни отзиви и по-малко критикa за вашата работа

Има голяма вероятност да не забелязвате позитивните отзиви, които получавате, или просто да сте започнали да ги приемате за нещо нормално на фона на постоянната суматоха в офиса и напрегнатото работно ежедневие.

Затова трябва да фокусирате вниманието си върху начина, по който се променило поведението на шефа ви към вас с течение на времето. Когато сте започнали работа може да сте получавали повече критики за вашето представяне и да ви се е налагало да правите по няколко корекции в работата си, преди да постигнете желания резултат.

Днес обаче може да се справяте със същите задачи с лекота и да поемате отговорности и ангажименти, които не сте мислили, че можете да изпълните. Дори и в случаите, в които правите грешки, ако вашият шеф ви хвали повече, отколкото в пръвите ви дни на работното място, то определено сте постигнали напредък.

2. Работите по-бързо и по-умно

Освен че получавате по-малко критики, вие сте започнали да завършвате проектите си за значително по-кратко време, отколкото в миналото. Вече не затрупвате колегите си с редица въпроси, преди да изпратите имейл, и не губите половината от деня си в писането на един доклад.  Разбира се, скоростта не е всичко, а и понякога прибързаните решения и действия могат да бъдат във ваш ущърб, но самият факт, че можете да изпълнявате тези задачи толкова бързо, когато има наложително, показва много за пътя, който сте извървели.3. По-уверените сте в себе си

Доскоро не сте имали смелостта да вдигнете ръка по време на среща на екипа, да изпълните задача, без да питате шефа си дали сте се справили, или да правите нещо, което не е било изрично поискано от вас. Днес вие имате самочувствие и позиция, която знаете как да защитавате. Знаете колко ценна е работата, която вършите, и не се страхувате да поемате рискове и да изпробвате нови неща. Всичко това е сигурен признак за професионално израстване.

4. Имате повече свобода на действие и по-малко надзор от шефа

Освен че сте станали по-уверени в себе си, вашият шеф също има по-голямо доверие във вашите способности. Не само че ви се налага по-рядко да търсите одобрение от вашия шеф, но и в много случаи той ви дава пълна свобода на действие и очаква от вас единствено доклад за постигнатия краен резултат. Това означава, че шефът гледа на вас като на човек, на когото може да има доверие, и който винаги се справя с това, което му е възложено.

5. Изпълнявате проекти и задачи, за които никога не сте вярвали, че ще бъдат във вашите възможности

Припомнете си задачите, които сте изпълнявали преди шест месеца, преди година или за първият път, когато сте стъпили в офиса. Вярвали ли сте, че ще работите по проекти като тези, по които работите днес? Ако отговорът е „да“, чувствали ли сте се уверени в способността си да се справите с тях?

Много вероятно е списъкът със задачи, които изпълнявате днес, да е изглеждал непостижим и ужасяващ в миналото. Ако тогава е трябвало да изпълните една от задачите, които днес са част от вашето ежедневие, най-малкото нямаше да бъдете уверени в крайния резултат. И в края на краищата днес се справяте без проблем със същите тези задачи, който преди са ви се стрували неизпълними.

Какво означава всичко това? На първо място, това показва, че може да поискате от шефа си по-предизвикателни задачи и да се нагърбите с повече отговорности. Използвайте следващата среща на четири очи с него, за да поговорите за проектите, върху които работите в момента, и за тези, които бихте могли да поемете в бъдеще. Другата възможност е, разбира се, да попитате за повишението, към което се стремите от дълго време. Ако шефът ви не е обърнал внимание на вашия напредък, представете ясни и конкретни данни за вашите постижения. И не на последно място, не забравяйте да се насладите на момента! В крайна сметка вие сте извървели дълъг път, за да стигнете до този момент, и това определено е нещо, с което трябва да се гордеете.

По материал от TheMuse.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ