5 важни решения, които лидерите вземат всеки ден

5 важни решения, които лидерите вземат всеки ден

Както е казал покойният Стивън Кови, авторът на световния бестселър „7-те навика на високоефективните хора“: „Аз не съм продукт на обстоятелствата. Аз съм продукт на собствените ми избори”.

Ако това е така при обикновените хора, то важи два пъти по-силно за лидерите - за да бъдеш успешен лидер, трябва да си решителен. Лидерите разбират, че привидно сложните решения, които трябва да вземат всеки ден, всъщност са прости, защото винаги могат да бъдат сведени до два отделни избора. Разбира се, под „прости“ в случая не се има предвид „лесни“, защото в много често е изключително трудно да разберете кой е правилният избор, който трябва да вземете.

Това са пет измамно прости, но много важни решения, които добрите лидери вземат всеки ден:

1. Изборът между дългосрочните и краткосрочните цели

Лесно е да се каже, че хората винаги трябва да поставят дългосрочните цели на първо място. Има ли обаче хора, които наистина правят това? Има много случаи, в които няма да можете да постигнете дългосрочните си цели, ако не се съсредоточите върху случващото се около вас в краткосрочен план.

Нека вземем за пример компания, която иска да стане номер едно в определена пазарна ниша. За целта тя трябва да представи нови продукти и да спечели вниманието на нови клиенти. В краткосрочен план обаче нейното оцеляване на пазара зависи от приходите, които получава от продажбата на вече съществуващи продукти на настоящите си клиенти. В крайна сметка, успехът на тази компания ще зависи от намирането на баланс между дългосрочните и краткосрочните цели.

2. Изборът между корпоративната визия и компромисното решение

Хората се нуждаят от вдъхновяваща визия за бъдещето на компанията, за да бъдат успешни, но малко са тези, които реагират добре на план, който не предвижда никакво място за гъвкавост и промени. Дори и да уважават йерархията и професионалните граници, добрите служители искат да усетят личното си влияние върху развитието и растежа на компанията. Това означава, че лидерите трябва да изслушват чуждите идеи, дори когато са убедени, че техните са по-добри.

3. Изборът между вас и останалите

Казват, че великите лидери служат на другите, а не на себе си. За да бъдете полезен на другите обаче трябва да сте в добра кондиция и здравословно състояние, а това означава, да се грижите за собствените си нужди и понякога дори да вземате егоистични решения.

Мога да дам личен пример със себе си - наскоро си взех 10-дневна почивка, което означваше, че моите колеги трябваше да работят по-усилено, за да компенсират моята липса. След няколко месеца, в които прекарвах повече от 60 часа на седмица в офиса, определено имах нужда от подобна почивка. Знам, че тя ще ми помогне да си върна силите и мотивацията, за да бъда по-продуктивен и да улесня живота на моите колеги. С други думи, аз поставих себе си на първо място в краткосрочен план, за да мога да бъда по-полезен на останалите в дългосрочен план.  

4. Изборът между „Да” и „Не“

Пред успешните лидери се откриват множество възможности и само най-смелите и най-умните могат да идентифицират онези, които могат да доведат до нещо велико. Аз лично вярвам, че има два неприятни факта за живота, които всички ние рано или късно приемаме. Колкото по-бързо стане това обаче, толкова по-спокоен и щастлив ще бъде нашия живот.

Първият е, че никой от нас няма да живее вечно, а вторият е, че всички пропускаме по няколко страхотни възможности, които се откриват в живота ни. Поне на пръв поглед, това могат да бъдат неприятни истини, които не искаме да чуваме, но когато ги приемем като естествена част от нещата, нашите избори стават по-ясни и лесни.

5. Изборът между днес и утре

Има едно нещо, което със сигурност знаем за бъдещето, и това е, че то ще бъде различно от настоящето. От друга страна, ние живеем в настоящето и не винаги имаме свободата да направим промените, които мислим, че ще ни бъдат от полза в бъдещето.

Харвардският професор Клейтън Кристенсен нарича този феномен „дилемата на иноватора“, което се превръща и в заглавието на неговият едноименен бестселър от 1997 г., послужил за вдъхновение на основателят на Apple Стив Джобс.

Най-успешните лидери са тези, които могат да вървят едновременно и в двете ленти, живеейки в настоящето и мислейки за бъдещето.

Бил Мърфи Джуниър, основател на ProGhostwriters.com, за Inc.com

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ