5 въпроса, които трябва да си зададете, преди да започнете бизнес

5 въпроса, които трябва да си зададете, преди да започнете бизнес

Въпросът „Защо е толкова трудно да започнеш печеливш бизнес?“ се появи на американския сайт за споделяне на опит и знания Quora, в който хората се учат един от друг, в опит да разберат по-добре света около тях.

От Inc.com цитират отговора на предприемача и консултант Бърни Клиндер: 

Преди да започнете бизнес, трябва да разберете как този бизнес ще стане успешен и какво трябва да направите, за да го развитие. Ако искате да започнете малък местен бизнес, който да ви осигури скромни доходи, трябва да осъзнаете, че вие буквално използвате началния си капитал, за да си купите работа.

Това не е никак трудно и по света има хиляди хора, които поемат по този път всяка година и постигат резултати, които напълно задоволяват техните очаквания. Ако обаче искате да разширите мащаба на вашия бизнес ще трябва да изготвите детайлен план и да обмислите финансовите разходи, нужни за управлението на подобно начинание.

Преди да започнете бизнес, трябва да отговорите на тези 5 въпроса:

1.Какви са разходите по предоставянето на съответната стока или услуга?

Тук влизат и времето и разходите по придобиване на клиенти и най-различните такси, които трябва да заплатите, за да започнете бизнес. Ще трябва да имате предвид както фиксираните разходи, така и променливите, чиято стойност се изменя с разрастването на вашия бизнес.

2. Каква цена ще трябва да поставите, за да излезете на печалба?

Повечето предприемачи избират да сложат по ниска цена на своите стоки и услуги, когато започват бизнес, мислейки, че това им дава конкурентно предимство. Това е губеща стратегия, всеки може да продаде нещо, което струва 1 долар за 80 цента. Номерът е да го продадете за два долара.

3. Има ли достатъчно клиенти, които са готови да плащат тази цена достатъчно често, за да направят бизнеса рентабилен?

Трябва да опредете обема на продажби, от който имате нужда, за да покриете разходите и този, които ви трябва, за да постигнете растеж. Така че, ако се надявате на точно определена печалба за месец/година, трябва да знаете от колко клиенти ще имате нужда и как да ги спечелите на ваша страна.

Когато започвате онлайн базиран бизнес, може да си мислите, че имате достъп до „милиони клиенти“, но истината е, че трябва да инвестирате много време и ресурси, за да намалите шума и реално да достигнете до потенциалните клиенти.

4. Каква е потенциалната възвращаемост на инвестирания капитал(време и пари)? Струва ли си риска?

Всяка инвестиция трябва да бъде претеглена срещу потенциалния риск. Ако решите да вложи 50 000 долара в бизнес, потенциалната възвращаемост трябва да бъде(поне) по-висока от тази, която носи инвестицията в държавните облигации. Колкото по-висок е рискът, толкова по-голяма трябва да бъде потенциалната възвращаемост. Ако между двете липсва баланс, инвестицията не си заслужава.

5. Как ще постигнете успех?

Отговорът на този въпрос е от ключово значение за всеки бизнес. Всички големи градове, които съм посещавал, имат невероятно успешни местни бизнеси(обикновено ресторанти), продаващи базова стока, която обаче се харесва на техните клиенти, които чакат с часове за храната си. Тези места са напълно обикновени и непретенциозни, но те са разбрали как да правят нещо елементарно толкова добре, че клиентите им да се редят на опашка за техния продукт, вместо да търсят заместител.

Ако искате да постигнете успех и да разширите мащаба на вашия бизнес, ще трябва да разберете как да привлечете клиенти, които да обичат вашия продукт или услуга до такава степен, че да са готови да чакат с часове, за да го получат. Ако успеете с тази задача, печалбата няма да закъснее.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ