8 неща, които най-харесваните хора никога не правят

8 неща, които най-харесваните хора никога не правят

Някои хора са изключително харесвани заради нещата, които вършат. Други пък имат харизма и привличат хората с това, което не правят.  

Ако познавате хора, които притежава следните качества, споделете с тях колко много цените факта, че те са част от вашия живот. Те никога:

1. Не обвиняват

Приятелите правят грешки, служителите не отговарят на вашите очаквания, а доставчиците закъсняват. Това е достатъчно, за да ги обвините за вашите проблеми.

Истината обаче е, че и вие сте виновни. Може би не сте осигурили достатъчно обучение и практика на вашите служители. Може би сте поискали твърде много за прекалено кратко време. Може би не сте били толкова добър приятел, колкото си мислите.

Поемането на отговорност, когато нещата се объркат, вместо прехвърлянето на вината върху някой друг, не е мазохистично, а вдъхновяващо. То ви позволява да осъзнаете собствените си грешки и да вземете по-добри и умни решения следващия път.

2. Не контролират

Да, вие сте шефът. Вие сте титанът на индустрията. И все пак, единственото нещо, над което наистина имате контрол, сте самите вие. Ако искате да контролирате другите хора, значи сте решили, че вашите цели, мечти и виждания са по-важни от техните.

Вместо да опитвате да промените служителите си по такъв начин, че да паснат на вашите идеи за работата, намерете хора, които искат да отидат там, накъдето вие сте тръгнали.  

3. Не се стараят да впечатляват другите

Хората не ви харесват заради вашите дрехи, кола, титли или постижения. Хората може да харесват това, което имате, но това не означава, че харесват вас. Разбира се, на повърхностно ниво може да изглежда, че ви харесват, но всяка връзка, която се основава на преструвки, а не на съществени и искрени взаимоотношения, не е истинска връзка. Когато вашите връзки са изградени върху чувства на взаимно уважение и харесване, вие не изпитвате нуждата постоянно да впечатлявате някого и започвате просто да бъдете себе си.

4. Не прекъсват

Когато прекъсвате някого, това, което в действителност казвате е: „Не ви слушам, за да разбера какво казвате, слушам ви, само за да мога да преценя какво аз искам да кажа.“ Искате хората да ви харесват? Слушайте внимателно какво казват. Фокусирайте се върху това, което искат да споделят. Задавайте въпроси, за да сте сигурни, че сте ги разбрали правилно. Това ще ги накара да ви харесват, а чувството да бъдеш харесван, ще ви направи щастливи.

5. Не хленчат

Думите ви имат сила, особено над самите вас. Постоянното оплакване ви кара да се чувствате по-зле, а не по-добре. Ако нещо не е наред, не си губете времето в хленчене. Направете това, което е нужно, за да подобрите ситуацията. В крайна сметка, ако не искате да се оплаквате от едно и също нещо до края на живота си, ще трябва да направите нещо, за да го промените. Защо да губите време, като може да го направите на момента?

Не говорете за нещата, които не вървят добре, а за това, как ще ги върнете в правилния път, дори когато говорите за себе си. Направете същото за вашите приятели и колеги. Не се превръщайте в рамота, на което да плачат, а в човек, който разрешава техните проблеми или им помага сами да ги решат. Добрите приятели не позволяват на другите да се оплакват, те им помагат да направят живота си по-добър.

6. Не критикуват

Да, вие сте по-образовани и по-опитни. Изкачили сте повече планини и сте убили повече дракони…Това не ви прави по-умни или по-можещи. Това просто ви прави уникални, неповторими, единствени по рода си, но в крайна сметка, това важи за всички останали.

Всеки е различен, не по-добър и не по-лош, но различен. Научете се да цените тези различия, вместо да се фокусирате върху недостатъците, и ще започнете да виждате хората, а и себе си, в една по-добра светлина.

7. Не живеят в миналото

Миналото е ценно. То може да ви помогне да се учите от грешките си и от неуспехите на другите. Когато нещо лошо ви се случи, приемете това за шанс да научите нещо, което не знаете. Когато някой направи грешка, приемете това за възможност да проявите разбиране и съпричастност.   

Миналото е просто един период на обучение и подготовка, то не ви определя. Помислете над това, което се е объркало, но само от гледната точка на това как следващия път вие и хората около вас ще направите така, че всичко да бъде наред.

8. Не се оставят да бъдат водени от страховете си

Всички се страхуваме от това, което може или не може да се случи, от нещата, които не може да променим и от това, което не сме в състояние да направим. Това ни кара да се колебаем, да чакаме подходящия момент и да отлагаме решението на проблемите.Така минават дни, седмици, месеци и дори години, в които ние бездействаме. Заедно с тях изчезват и нашите мечти.

Не позволявайте страховете да ви водят. Каквото и да сте планирали, каквото и да сте си представяли и мечтали, започнете с него още днес.

Джеф Хейдън, автор на „TransForm: Dramatically Improve Your Career, Business, Relationships, and Life ... One Simple Step at a Time“, за Inc.com

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ