Четирите списъка, които ще ви помогнат за верен избор на професионална роля

Четирите списъка, които ще ви помогнат за верен избор на професионална роля

Анализаторите може да са на различни мнения по въпроса дали в момента се намираме в период, които може да бъде описан като „Голямо напускане“, при които все повече хора отказват да търпят лошите условия на работа и решават да се застъпят за себе си, или в период на „Голямо разместване“, който ни накара да преоценим приоритетите си и да потърсим работни места, отговарящи по-добре на нашите ценности.

Която и от двете интерпретации да предпочитате, едно нещо е сигурно – 2022 г. ще бъде година на кариерен анализ за почти всички хора.

Как обаче може да разберете дали сте се насочили по правилния път на професионално развитие, или сте направили грешен избор? Какво може да направите, за да коригирате посоката, в която върви вашата кариера?

Тази тема е част от сборника със 25 съвета за кариерно планиране, съставен от някои от най-блестящите умове от стартиращите компании, подкрепени от фирмата за рисков капитал First Round.

Цялостният сборник от съвети си заслужава да бъде разгледан, но тук ще отделим специално внимание на една от техниките, посочени в него. Това е един малък съвет, който е особено полезен за всички хора, които са в началото на своята кариера и все още не са натрупали твърде много грешни избори.

Напътствието идва от бившата служителка на Facebook и Google Моли Греъм и е насочено конкретно към хората между 20 и 30-годишна възраст, които все още опитват да разберат какво точно да правят с професионалния си живот.

„Винаги казвам на 20-годишните, че трябва да използват първите 10 години от професионалния си опит, за да създадат четири списъка“, казва тя пред First Round Review. Тези четири списъка са озаглавени – „Нещата, които обичам да правя“, „Нещата, с които се справям много добре“, „Нещата, които мразя да правя“ и „Нещата, с които се справям зле“.

Целта на воденето на тези списъци е събиране на данни за вашите качества, предпочитания, познания и слабости. Идеята е да използвате наученото, за да намерите онази професионална роля, която е най-подходяща за вас.

„Най-добрата версия на кариерата ви преминава през работни места, които се намират в диаграмата на Вен между нещата, които обичате да правите, и нещата, с които се справяте много добре. Този извод може да изглежда очевиден, но много често кръговете, включващи нещата, с които се справяме добре, се пресичат с кръговете на нещата, които мразим. Трябва да познавате себе си достатъчно добре, за да отхвърляте тези работни места. Ако ви предлагат изключително привлекателна позиция, която обаче е изпълнена с неща, които мразите, трябва да я откажете, защото в крайна сметка този роля ще извади на показ най-лошата ви страна“, обяснява Греъм.

Тя далеч не е единствената, споделяща това виждане. Основателят на Virgin Ричард Брансън съветва хората, които не са сигурни дали кариерата им върви в правилната посока да се запитат какво обичат да правят и какво не обичат да правят, след което да потърсят възможности, свързани с първото, и да отбягват такива, обвързани с второто.

С други думи, ако сте в началото на професионалното си развитие и не знаете по кой път да поемете, опитайте да разгадаете цялостния маршрут, преди да тръгнете по него. Колкото по-добре опознаете себе си, толкова по-прецизни ще бъдете в намирането на правилната за вас кариера.

.............

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ