Слушайте повече, давайте, преди да получите!

Слушайте повече, давайте, преди да получите!

Искате ли да накарате хората да се чувстват по-удобно във ваше присъствие? Искате ли да сте сигурни, че хората се чувстват уважавани и ценени още при първата ви среща с тях? Иначе казано, искате ли да направите страхотно първо впечатление?

Ако срещате с някой за първи път, особено в професионална среда, акцентирането върху вашия опит, способности и умения не толкова важно, колкото да покажете, че сте възпитан и уважителен човек, на който може да се разчита.

За да направите добро първо впечатление, покажете, че знаете как да изградите и как да поддържате позитивни взаимоотношения с останалите хора и че можете да ги накарате да се чувстват по-добре в собствената им кожа.

Това са 9 начина да направите страхотно първо впечатление

1. Слушайте повече, отколкото говорите

Задавайте въпроси, поддържайте зрителен контакт, усмихвайте се и кимайте с глава. Отговаряйте не толкова с думи, колкото с невербални жестове. Това е достатъчно, за да покажете на вашия събеседник, че той е важен за вас.

Когато говорите, не предлагайте съвети, освен ако изрично не са ви поискани. Слушането обикновено е много по-полезно за заздравяването на една връзка, защото в повечето случаи даването на съвети измества центъра на разговора върху вас.

Говорете само, когато имате нещо важно за казване, като под важно се разбира нещо, което е значимо за другият човек, а не за вас.

2. Насочете светлината на прожекторите върху другите

Никой не получава достатъчно похвали за своята работа. Никой. Когато имате възможност, започнете разговора с вашия събеседник, като му кажете колко добре се е справил с последната си задача.

Хората не само ще оценят вашето признание, но и факта, че сте достатъчно заинтересовани и ангажирани, за да обърнете внимание на това, което те правят.

3. Давайте, преди да получите

Не започвайте разговорите с други хора с мисълта какво може да спечелите от тях. Съсредоточете се върху това, което може да им дадете. Даването е единственият начин  да установите истинска и трайна връзка. Фокусирайте се върху хората, а не върху вас, по този начин те ще бъдат готови да ви отвърнат със същото.

4. Премахнете всичко, което ви отвлича вниманието

Не проверявайте телефона си, не гледайте монитора, не се фокусирайте върху нищо друго, освен върху вашия събеседник, дори за момент. Концентрирайте цялото си внимание върху разговора. Това е нещо, което малко хора правят и следователно нещо, което винаги прави добро впечатление.

5. Не се дръжте арогантно и пренебрежително

Единствените хора, които биха били впечатлени от вашето арогантно, претенциозно и егоистично поведение са други арогантни, претенциозни и егоистични хора. Всички останали няма да бъдат впечатлени от вашето самоизтъкване. То ще ги накара да се почувстват неудобно и неловко. Оставете действията ви да говорят за вас.

6. Покажете, че другите са по-важни

Вие имате изградено мнение, гледна точка и специфично разбиране относно даден въпрос. Когато говорите с някой друг, всичко това трябва да бъде оставено на заден план, защото може да научите много повече, ако разберете какви са мислите и перспективата на вашия събесеедник. Все пак, няма как да научите нещо ново от себе си.  

7. Подберете внимателно думите си

Думите, които използвате, влияят на другите. Например, не казвайте, че трябва да отидете на среща, а че имате възможността да се срещнете с други хора. Не казвайте, че трябва да направите презентация за нов клиент, а че искате да споделите нещо страхотно с други хора. Не казвайте, че отивате на фитнес, а че ще тренирате, за да подобрите здравето и тонуса си.  Не казвайте, че ще интервюирате кандидат за работа, а че ще изберете човек, който да се присъедини към вашия екип.

Думите, които използвате, може да накарат както другите, така и самите вас, да се чувствате по-добре в собствената си кожа.

8. Не обсъждайте чуждите недостатъци

Всички хора от обичат от време на време да чуят някоя клюка. Проблемът е, че никой не харесва и не уважава хората, които разпространяват тези слухове.

Не се смейте на другите, защото когато го правите, хората около вас се чудят, дали понякога не се смеете и на тях.

9. Признайте собствените си недостатъци

Успешните хора често си мислят, че тяхната харизма идва от техните постижения. Успехът им е техният бляскав ореол, които кара другите да ги харесват.

Не е нужно да сте постигнали някакви големи успехи, за да направите добро първо впечатление. Под лъскавата повърхност на множество изключително успешни хора се крие личност, която е толкова харизматична, колкото една дърво в гората.

За да бъдете харизматични, трябва да бъдете до болка искрени.

Бъдете смирени. Споделете вашите провали, Признайте грешките си. Използвайте своите неуспехи като предупреждение за останалите. И най-важното, научете се да се смеете на себе си. Важно е да разберете, че хората ще се смеят със вас, а не на вас.

 

Джеф Хейдън, автор на „TransForm: Dramatically Improve Your Career, Business, Relationships, and Life ... One Simple Step at a Time“, за Inc.com