Да получим от живота това, което искаме в 6 стъпки

Да получим от живота това, което искаме в 6 стъпки

Всички имаме мечти и представи за това, което искаме да постигнем в живота си, но много от нас не знаят как да превърнат тези мечти в реалност. Очевидно, само силно желание не е достатъчно. 

Затова, разработих система от шест стъпки, с която да помогна на хората, които консултирам, да превърнат мечтите си в реалност.

Това е една програма, която всеки може да следва и да приспособява към своите цели.

1. Поставете си амбициозна цел

Целите ви определят посоката, в която ще се развие вашия живот. Определянето на конкретна цел създава основата, върху която да изградите вашия успех. Това е особено важна стъпка, защото изборът на една цел ефективно означава пренебрегването на някои други мечти и желания, или с други думи, трябва да определите вашите приоритети от самото начало.

Другата ви най-важна задача е да намерите нужния кураж, за да преследвате мечтите си. Веднъж щом започнете да правите това, което е необходимо, за да постигнете целите си,  невъзможно започва да изглежда достижимо. Не ограничавайте себе си и вашите цели, просто защото се страхувате от това, че може да се провалите. Разберете какво наистина искате да постигнете и вдигнете летвата достатъчно високо, за да го направите.

2. Създайте план за действие

За всяка цел трябва да имате отделен план, който да описва нещата, които трябва да постигнете, и начина, по който ще го направите. Този план играе ролята на стратегия за реализиране на важите мечти. Планът трябва да бъде конкретен, подробен и ориентиран към действието. Отвъд тези основни точки имате достатъчно свобода да персонализирате плана си по такъв начин, че да задоволи вашите собствени нужди и график.

3.  Положете нужните усилия

За повечето от нас най-трудната част от постигането на желаните резултати е в самото начало. За да бъдем ефективни, трябва да работим смело, решително и дисциплинирано. По пътя ще ви се наложи да се изправите срещу собствените си слабости, които, ако бъдат игнорирани, ще ви вкарат в един порочен кръг на неуспехи. Когато ситуацията е най-тежка, припомнете си крайната цел, заради която правите всичко това.  

4. Научете се да се справяте със спънките

Докато изпълнявате плана си, неизбежно ще дойде момент, в който ще се изправите пред трудни препятствия. Начинът, по който ще се справите с тях, ще определи дали ще постигнете успех или не. Вашата основна задача е да направите възможно най-добрия избор, за да се приближите до крайната си цел.

Когато пред вас изникне някаква спънка, първо трябва да се съсредоточите върху нещата, които работят добре, преди да започнете да коригирате тези, които създават проблеми. Отделете нужното време, за да откриете корените на проблема, вместо да вземете прибързано решение и да допуснете отново същата грешка.

5. Отчитайте напредъка си

Имате нужда от ясни показатели, които да ви помагат да измервате напредъка по вашия план. Разработването на такъв процес е от критично значение, защото той ви дава данните, от които се нуждаете, за да направите правилните корекции и да продължите напред.

За целта трябва да отговорите на въпроси като: „Постигате ли предварително зададените резултати?", „Доволни ли сте от изпълнението на вашия план?" и „Спазвате ли крайните срокове?"

Уверете се, че измервате не само вашите провали и грешки, но и вашите победи и успехи.

6. Дръжте под контрол лошите си навици

Има много фактори, които влияят на успеха, но в крайна сметка навиците ни играят основна роля. Те могат да се отразят на изборите, които правите, на вашите приоритети и решения, или с други думи, всички неща, от които зависи дали ще постигнете успех или не. Дръжте лошите си навици под контрол и позволете на добрите ви навици да излязат на преден план.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ