Как да вземаме решения с увереност

Как да вземаме решения с увереност

Ежедневно ни се налага да вземаме решения от най-различно естество.  Много от нас се чудят какво могат да направят, за да бъдат сигурни, че са взели най-доброто и уместно решение.

Независимо дали сте директор на голяма компания, мениджър, учител, треньор, професор или нещо друг, вие искате да вземате възможно най-правилните решения за всяка ситуация, пред която се изправяте.

Вземането на решения трябва да бъде двустепенен процес, като първата стъпка е събирането на важна информация, а втората е вземането на избор въз основа на това, което сте научили.

Повечето хора обаче са предубедени, когато става въпрос научаването и анализирането на информация. Ако смятате, че вече знаете отговора на всичко въпроси, трудно може да приемете новата информация като значима. В крайна сметка, повечето хора вземат решение преди да разгледат всичката налична информация.

Добрата новина е, че има няколко основни принципа, които могат да ви помогнат да вземате решения с увереност и яснота. Те са:

1. Не мислете, че сте най-умния човек в стаята

Именно в случаите, когато се чувстват най-неподготвени и объркани, хората имат нуждата да вярват, че са най-умните в стаята и че знаят всички отговори. Този начин на мислене няма да направи нищо друго освен да замъгли вашата преценка и да доведе до прибързани и необмислени решения. Признайте на себе си, че все още имате много да научите и търсете информация със смирение и открит ум.

2. Не бъдете предубедени

Не мога да подчертая достатъчно силно степенната, до която нашите лични пристрастия влияят на вземането на добри решения. Предубедеността не веднъж е била в основата на провала на много умни и успешни хора. Ако искате да научите нещо ново и да придобиете нова перспектива, трябва да се откажете от предразсъдъците и стереотипите и да приемете, че някои неща не са такива, каквито изглеждат на пръв поглед.

3. Създайте креативни алтернативи

Колкото повече възможности и алтернативи разглеждате, толкова по-добро ще бъде окончателното ви решение. Намирането на различни варианти и подходи към дадена ситуация може да изглежда като усложняване на работата, но разнообразието от алтернативи ви принуждава да вникнете по-дълбоко във въпроса и да разгледате проблема от различни ъгли. Опитайте да мислите извън кутията и може да стигнете до някои наистина иновативни решения.

4. Слушайте повече, отколкото говорите

Хората са по-склонни да говорят за нещата, с които са запознати, отколкото да мълчат и да научат нещо, което не знаят. Потърсете мнението на хората, които уважавате и цените, за да подобрите разбирането си по темите, които са важни за вас.

5. Бъдете обективни

Преди да вземете решение, трябва да се уверите, че разбирате напълно ситуацията. Възможно е решението ви да бъде взето във вакуум, но в повечето случаи има редица взаимосвързани фактори, които трябва да вземете предвид. Всеки избор има цена, така че трябва да гледате на нещата обективно и да позволявате идеите ви да бъдат критикувани от другите.

6. Поставете изборите си във времеви рамки

Запитайте се дали ще бъдете доволни от решението си пет минути, пет месеца или пет години, след като сте го взели. Тази стратегия ви помага да предвидите краткосрочните, средносрочните и дългосрочните последици и ползи, до които ще доведе вашето решение.

7. Анализирайте решенията си

Упоритата работа и многото усилия, които сте вложили, за да намерите алтернативи, може да ви накарат да продължите напред с взетото решение, но именно това е моментът, в който да спрете за няколко минути и да оцените финалното си решение.  

Преди да започнете да изпълнявате взетото решение, помислете добре дали сте получили достатъчно информация и различни гледни точки, защото крайното решение е толкова добро, колкото са фактите и логиката, които стоят зад него.

Житейският ни път се определя в голяма степен от изборите, които правим и решенията, които вземаме. Направете така, че да бъдете уверени във вашите.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ