Какво означава да бъдеш успешен?

Какво означава да бъдеш успешен?

Изключително трудно е да дефинираме какво точно означава да бъдеш успешен, тъй като всеки разбира успеха по различен начин.

За моята майка, която никога не е работила в офис, успехът бе в това да отгледа добре децата си и да създаде благоприятна обстановка вкъщи, която да помогне за нашето развитие.

Други биха определили своето ниво на успех с парите, които имат в банковата си сметка, с броя на сключените сделки, написаните книги или  спечелените състезания. Уорън Бъфет определя успеха като способността на човек да каже „не“ на възможно най-много неща.

Понякога успехът ни убягва, защото не можем да го разпознаем. Истината е, че всички имаме умения, способности и таланти, допринасящи за изграждането на навици, които ни правят успешни.

Ако не сте сигурни дали може да определите себе си като „успешни“, запитайте се дали някои от тези навици са част от вашия живот в момента. Ако отговорът е „да“, то най-вероятно сте значително по-успешни, отколкото мислите. Ето и някои от тях.

1. Успешни сте, защото се обграждате с успешни хора

„Прекарвайте времето си с хора, които смятате за по-добри от вас. Това ще ви насочи в правилната посока“, казва Уорън Бъфет. Този урок се практикува от успели хора по цял свят. Те знаят, че когато попиват от знанието и опита на по-мъдрите от тях, стават по-добри и по-успешни.

2. Успешни сте, защото помагате на другите да успеят

„Най-добрият начин да постигнете успех е като помогнете на другите да бъдат успешни“, казва Адам Грант, автор на бестселърите „Give and Take" и „Originals".

Ако това ви звучи разочароващо, помислете за всички доказателства за тази теория. В своите прочувания Грант е установил, че великите лидери мислят в по-голям мащаб. Те развиват идея, визия или проект, който ще промени живота на много хора, а не само на самите тях.

„Лидерите, които поставят другите хора на първо място, вдъхновяват различен тип мотивация и чувство за принадлежност и лоялност.“, казва Грант.

„Хората, на които се възхищавам най-много, и които често постигат най-добрите резултати, са тези, които са „даващи“, а не „вземащи“, тези, които казват „не всичко се върти около мен.“, добавя той.

3. Вие сте успешни заради начина, по който общувате

Способността да общувате ефективно с останалите е едно най-ценните умения, които може да развиете във вашия живот. Хората, които могат да изразят по-добре техните мисли, чувства, идеи, пожелания и притеснения са подготвени по-добре за постигането на успех на всички нива.

Те знаят как да избягват конфликти, да влияят на останалите, и да създават ситуации, в които всички печелят. Това са неща, които успешните хора правят ежедневно.

4. Успешни сте, защото обичате това, което правите, и знаете накъде сте се насочили

Всички успешни хора, независимо от това колко пари изкарват или са изкарали в миналото, имат цел, която никога не спират да преследват.

Може би във вашия случай това е нещо, което наистина обичате да правите. Ако знаете какво точно е то и сте добри в него, най-вероятно сте на път да постигнете крайната си цел, каквато и да е тя. Ако е така, то вие вече сте успешни.

Дори и това да не ви носи големи финансови дивиденти, най-вероятно ще продължите да го преследвате, заради вашата страст и любов към него.

„Моят съвет за всички вас е да не работите за парти, защото това бързо омръзва, а и никога няма да изкарате достатъчно, за да бъдете щастливи“, казва главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

5. Успешни сте, защото разбирате, че в живота е важно пътуването, а не крайната дестинация.

Успешните хора не се отказват лесно. Те знаят, че всички провали и поражения са част от житейския път на учене, експериментиране и развитие. Когато се препънат и паднат за пореден път, те не развяват юмрук във въздуха, крещейки: „Защо всичко е толкова трудно!“.

Те могат да се изправят след трудните моменти и да приемат следващото предизвикателство с увереност и решителност. Те имат неограничената подкрепа на хората, които вярват в тях. Те отпразнуват всяка победа, колкото и да е незначителна. Те намират щастие и радост в малките неща, докато опитват да постигнат нещо голямо. Когато погледнат назад и видят това, което са постигнали, те могат гордо да кажат „Аз наистина съм успешен“.

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ